Mladež svijeta došla je pokloniti se Isusu

datum: 09.08.2005.

«Dođosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) bio je naslov ovogodišnjeg 16. Međunarodnog molitvenog susreta mladih - Mladifesta - koji je od 1. do 6. kolovoza održan u Međugorju. Susret s naslovom koji je namjerno identičan naslovu Svjetskih dana mladih koji će za koji dan u Kölnu okupiti mlade oko Svetog Oca, bio je jedan od oblika duhovne pripreme za susret s Papom.

«Mladifest» je započeo pozdravom dobrodošlice na dvadesetak jezika u ponedjeljak 1. kolovoza, uoči večernjeg misnog slavlja koje je predvodio međugorski župnik fra Branko Radoš.

Na ovogodišnjem susretu okupilo se oko 30.000 mladih iz 52 zemlje svijeta sa svih kontinenata, među kojima i mladi iz Kine, Koreje i afričkih zemalja. Susret koji se održavao na vanjskom oltaru bio je simultano i cjelodnevno prevođen na 15 jezika uz pomoć 26 prevoditelja (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, poljski, češki, slovački, ruski, mađarski, rumunjski, korejski, arapski, albanski, slovenski). Klanjanje se prevodilo i na kineski. Svakodnevni program započinjao je jutarnjom molitvom u 9 sati. Nakon toga su održavana predavanja, svjedočanstva, predstavljanje molitvenih zajednica i pokreta unutar Crkve. Prvu katehezu i meditaciju održao je fra Zvjezdan Linić, voditelj kuće «Tabor» iz Samobora kod Zagreba. Govorio je fra Francesco iz Italije, Magnus McFarlane-Barrow iz Škotske predstavio je projekt «Mary's Meals» i zajednicu «Craig Lodge», govorili su fra Svetozar Kraljević i članovi «Zajednice Milosrdnoga oca» iz Majčina sela u Međugorju, Chiara Amirante mlade je upoznala sa zajednicom «Nuovi Horizzonti» koju je u Rimu osnovala prije desetak godina, svjedočanstva su dali sestra Elvira Petrozzi i momci iz «Cenacola», Otac Maurizio de Sanctis, Marion Caroll i drugi pojedinci koji su doživjeli Božji zahvat u svome životu. Na ovogodišnji «Mladifest» došlo je blizu 500 svećenika koji su od jutra do mraka bili na raspolaganju za ispovijed. U privatnom hodočašću boravilo je i nekoliko biskupa. Tijekom cijeloga susreta program je pjesmom i glazbom pratio devedesetoročlani zbor i orkestar satkan od svirača i pjevača iz 20 zemalja pod ravnanjem prof. Martina Pere Borasa. Krunica i molitva vjernika molila se na 24 jezika. Bilo je podijeljeno preko 90.000 sv. Pričesti.

Generalni ministar Reda manje braće fra José Rodriguez Carballo, koji je ovih dana bio u službenoj vizitaciji franjevaca koji djeluju u Međugorju, obratio se mladima u petak, 5. kolovoza. Održao je predavanje o smislu života s Isusom Kristom u krilu Crkve. U koncelebraciji s 325 svećenika, među kojima su bili dr. fra Šime Samac - generalni definitor, dr. fra Željko Tolić - provincijal iz Splita i fra Slavko Soldo – provincijal iz Mostara, otac general navečer je predvodio središnje misno slavlje i održao propovijed. Večernja misna slavlja predvodili su još i fra Dragan Ružić, fra Mario Knezović i fra Ivan Matić.

U ponedjeljak i u utorak navečer bilo je Euharistijsko klanjanje. Nakon «Tantum Erga», svećenici su silazili među narod i blagoslivljali s Presvetim, da bi na kraju dali svečani blagoslov. U srijedu navečer, unatoč kiši, održana je procesija s križem kroz župu u kojoj su mladi nosili upaljene svijeće, zastave i natpise s imenima svojih zemalja. Procesijski mimohod bio je dug više od 2 kilometra a završio je polusatnim klanjanjem na vanjskom oltaru. U četvrtak navečer zajednica «Cenacolo» održala je glazbeno-scenski prikaz «Kruh života». To uprizorenje nekoliko detalja iz Isusova života svoju je kulminaciju imalo u slici Isusova raspeća i u detalju uskrsnuća popraćenom igrom zvona. U petak navečer, posljednje večeri Mladifesta, poslije Mise i klanjanja, održan je oproštaj uz glazbu i pjesmu nakon kojeg su mladi, moleći krunicu, krenuli prema Križevcu da bi tamo dočekali zoru i u 5 h ujutro proslavili Misu blagdana Preobraženja Isusova koju je predvodio fra Ljubo Kurtović.