Mladomisnik fra Julijan Madžar: „Mirnoća i sigurnost koju sam dobio u Međugorju još uvijek me drže i vode”

datum: 13.01.2017.

Nakon 42 godine u Kiseljaku će biti slavljena Mlada misa. Predslavit će je fra Julijan Madžar, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, trenutno na službi u Ovčarevu. Rođen je 1991. godine. Sveti red đakonata podijelio mu je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, 19. lipnja 2016. u Brestovskom. Za svećenika ga je zaredio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na prvu nedjelju došašća 27. studenog 2016. u Sarajevu. Fra Julijan je u programu Radiopostaje „Mir” Međugorje pripovijedao o svom putu do svećeništva koji nije bio bez sumnja i kušnja, te kako mu je upravo Međugorje pomoglo i učvrstilo ga u odluci za svećenički poziv. To je za njega, kako je kazao, najveće čudo Međugorja.

Fra Julijan svjedoči: „Kad sam završio petu godinu fakulteta pojavile su se neke sumnje, nesigurnosti. Pitao sam se što bih trebao činiti, trebam li biti svećenik? U toj nesigurnosti tražio sam od svoje Provincije da mi se odobri još jedno razdoblje razmišljanja, te su mi to i dopustili. U tom sam razdoblju osjećao da tražim nešto, ali nisam znao što je to. Tada je župnik u Brestovskom bio fra Damir Pavić i on mi je rekao da odem u Međugorje, kamo sam išao i ranije. Naime, već sam jedne subote išao sa svojim prijateljima i taj cijeli dan je padala kiša, no mi smo imali želju uspeti se na Brdo ukazanja. I dok sam se penjao gore, molio sam Boga da mi da znak što mi je činiti. Zavlačim i sebe, svoje roditelje, Provinciju, razmišljao sam. Došli smo na Brdo ukazanja, na kojem bilo još ljudi. Kad su svi otišli, ostali smo dvije prijateljice i ja. U tom trenutku kao da je sve stalo na zemlji, kao da se nebo otvorilo. Ja sam osjetio nešto poput topline i to mi je bio znak. Vratio sam se kući”, svjedoči fra Julijan, koji je ponovno otišao u Međugorje, kako mu je fra Damir i preporučio.

„Otišao sam na seminar koji je vodio fra Ljubo Kurtović, a koji se održavao u Kući mira. Ne znam kako bih opisao tih pet dana, nemam riječi za objasniti kako sam proveo te duhovne vježbe. Dok sam bio dolje, prvi put sam se otvorio, osjetio sam Božju blizinu, osjetio sam da znam što mi je raditi u životu. Jedan smo dan išli na Brdo ukazanja i molio sam Gospu da mi pomogne. I u tom su se razdoblju ponovno otvorile teme o Međugorju i sve mi je to pravilo pomutnju. Stao sam pred kip i rekao sam: Gospe, meni treba pomoć, želim imati svoj mir, želim sebe pronaći. Dok sam silazio s Brda ukazanja, kao da mi se otvarao svijet, kao da su pucali problemi i okovi koji su me držali. Jednostavno je sve nestajalo. Došao sam kući i svi su mi rekli da sam drugačiji. Rekao sam im da to nisam ja napravio, da je za mene to bilo najveće čudo Međugorja. Ta mirnoća i sigurnost koje sam tada dobio još uvijek me drže i vode. S Božjom ću pomoći nastaviti i dalje raditi. Sebi sam u stavio zadatak da na župi u kojoj budem organiziram hodočašće u Međugorje, jer vjerujem, ako je meni pomoglo, svakome će pomoći. Hvala Bogu što imamo Međugorje”, kazao je mladomisnik fra Julijan, koji će svoju mladu misu proslaviti u nedjelju 15. siječnja u Kiseljaku.