Mnoštvo mladih na Festivalu u Međugorju

datum: 03.08.2010.

Dvadesetprvi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest započeo je u Međugorju u nedjelju, 1. kolovoza 2010. pod geslom „Učitelju dobri što mi je činiti da baštinim život vječni“ i traje do petka, 6. kolovoza.  U nedjelju, nakon molitve Krunice u 18 sati, predstavili su se mladi iz šezdeset i devet  zemalja svijeta, a svima je dobrodošlicu zaželio međugorski župnik fra Petar Vlašić.  Svetu Misu otvorenja predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.  U večernjim sv. Misama suslavi oko petsto svećenika (500). Svi programi u organizaciji Mladifesta prevode se simultano na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, portugalski, poljski, češki, slovački, ruski, mađarski, rumunjski, koreanski, arapski, kineski i slovenski. Voditelji manjih skupina program prevode za svoje skupine na još nekoliko jezika. Već od prve večeri ovogodišnjega Mladifesta zapaža se povećan broj sudionika u odnosu na sve dosadašnje. Program je, uobičajeno, obilježen molitvom, klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, predavanjima i pjesmama koje prati međunarodni zbor i orkestar.
Mladifest od prvoga dana prate četrdeset i dva akreditirana novinara iz različitih svjetskih medija, a sliku i ton preuzimaju brojni internetski portali u svijetu. Nekoliko televizijskih ekipa snima vlastite dokumentarne emisije.
Među osobitostima hodočasničkih skupina mladih spominjemo duhovnog asistenta fra Tomislava i skupinu framaša iz Pule koji su 17 dana pješačili do Međugorja. Iz Sarajeva je biciklima stigao fra Danijel Rajić s dvojicom studenata, noseći u srcima nakane za duhovnu obnovu i jedinstvo naroda i Crkve, te za duhovna zvanja i mlade. „Mladifest daje puno mladima. Sve ovo doživljavamo kao nadahnuće Duha Svetoga. Ovo mnoštvo zastava i ruke podignute Bogu nismo doživjeli nigdje drugdje. Ovo je najljepše jedinstvo Crkve, tu u Međugorju“ - poručili su. Skupina mladih iz Njemačke kaže kako se ljepota Crkve samo ovdje može doživjeti. „Kad pomislite da je naša vjera umrla, dođete ovdje i u zajedništvu valjda preko pedeset tisuća mladih vidite da je ona živa. U zraku se osjeti.“ – govori mladić u narodnoj nošnji. A njegova sunarodnjakinja Benedikta koja je prvi put u Međugorju kaže: „Došla sam na Festival da budem snažnija u vjeri.“ Nekoliko mladih iz Australije ljetuje u Dubrovniku. Iznajmili su kombi vozilo i svaku večer, nakon međugorskoga programa, vraćaju se na spavanje u Dubrovnik. Među njima je nekoliko mladih koji nisu katolici. I oni spominju nešto posebno ovdje. Vjera im je ovdje tako blizu. Potječu iz dobrostojećih obitelji i nije im problem plaćati hotel u Dubrovniku. I neki hodočasnici iz Italije biciklima su došli u Međugorje. Članovi biciklističkog kluba iz omanjeg mjesta blizu Bergama dali su se na put dug više od 4.500 kilometara.  Nakon Mladifesta nastavit će put do Svete Zemlje živeći i šireći poruke mira i pomirenja. Jedan od njih, Marcelo, živi s transplantiranim bubrezima. On svjedoči: „Došao sam ovamo umoran, imam problema s crvenim krvnim zrncima. Ali, svejedno, rekao sam idem na hodočašće.“  Na Festivalu sudjeluje i mladi Libanonac, član međunarodnoga orkestra, koji je došao sa skupinom od 150 Libanonaca. On kaže: „To je djelo Duha Božjega, to je nešto što se ne može opisati riječima. Vidim mlade i starije ljude, svi dolaze tražiti milost i dobivaju milost“. „Svatko od ovih mladića i djevojaka koje susrećemo ima tako lijepo svjedočanstvo!“ – prenose novinari. (slike)