Mons. Henryk Hoser nagrađen od poljske fondacije 'Selo solidarnosti'

datum: 04.11.2019.

Nadbiskup Henryk Hoser, biskup u miru Varšavsko-praški, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje dobit će nagradu 'Biskup Roman Andrzejewski' za 2019. Nagrada se nadbiskupu Hoseru dodjeljuje za njegove zasluge i zalaganje za razvoj poljskog sela i bit će mu uručena 20. veljače 2020. u Tajništvu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

Nadbiskup Henryk Hoser kazao je da smo ''zahvaljujući ljubavi prema zemlji i osjećaju slobode poljoprivrednika preživjeli vremena totalitarnog nacizma i komunizma'', a poljoprivrednike je nazvao ''tvorcima našeg nacionalnog identiteta" navodi se u priopćenju žirija nagrade 'Biskup Roman Andrzejewski'.

Stručni žiri pod počasnim vodstvom biskupa Artura Mizińskog odlučio je nagraditi nadbiskupa Hosera za dosljedno i uporno podučavanje koje je „upućeno i poljoprivrednicima i ljudima zaduženim za poljoprivrednu politiku u Poljskoj“.

''Žiri je također cijenio pozive na stvarnu podršku laureata svima od kojih ovisi pomoć u razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Takva poljoprivredna gospodarstva, koja su najbliža prirodi, cijene važnost zaštite okoliša i stanja u prirodi. Hrana s ovih farmi je najkvalitetnija", priopćili su članovi stručnog suda.

U obrazloženju žirija stoji i ovo: ''Dodjeljivanjem nagrade nadbiskupu Henryku Hoseru, istodobno se poštuje i tradicija obitelji Hoser, koja je pridonijela razvoju poljskog vrtlarstva od 1844. godine".

Članovi stručnog suda podsjećaju da je obitelj Hoser razvila najveću hortikulturnu farmu u Poljskoj, koja je "pogođena komunističkom pljačkom".

"Ovom nagradom odaje se počast svim vlasnicima zemljišta, poljoprivrednim proizvođačima, vrtlarima i voćarima, čija je imovina uništena u vrijeme komunizma, čime je uništen dio poljske poljoprivrede", piše u priopćenju žirija koje je objavljeno na web stranici Poljske biskupske konferencije Episkopat.pl, a prenosi Misija.

Ove je godine nagrada se dodjeljuje šesnaesti put, a nadbiskupu Hoseru bit će uručena 20. veljače 2020. u plenarnom domu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

Nagrada 'Biskup Roman Andrzejewski' osnovana je 2004. godine. Dodjeljuje se osobama i institucijama koje se posebno ističu u kulturnom i gospodarskom razvoju poljoprivrede, sela i malih gradova u Poljskoj. Prošle godine primio ga je Ansambl pjesama i plesa "Mazowsze". Od ove godine počasni predsjedatelj stručnog žirija je biskup Artur Miziński, glavni tajnik Poljske biskupske konferencije.