Mons. Hoser na Cvjetnicu: Potrebne su nam gorke suze sv. Petra

datum: 17.04.2019.

Na Cvjetnicu – nedjelju muke Gospodnje koja nas je uvela u Veliki tjedan, pripremu za najveći kršćanski blagdan, Uskrs svečano misno slavlje, procesiju i blagoslov grančica u 11 sati predvodio je apostolski nuncij za BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, a večernju svetu misu na Cvjetnicu u koncelebraciju s brojnim svećenicima predslavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Propovijed mons. Hosera prenosimo u cijelosti:

''Draga braćo i sestre,

Cvjetnicom koju gorljivo slavimo započinje najvažniji i najsvečaniji tjedan (u godini), tjedan koji nas vodi prema Gospodinovu Uskrsnuću.

Sveti Pavao o tome je rekao riječi koje bismo trebali naučiti napamet. To su ove riječi: „Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša.“ (1 Kor 15,14)

Veliki tjedan koji počinje trebao bi osnažiti našu životnu vezu s Uskrslim, obnoviti našu povezanost s Kristovom Crkvom i produbiti naše odnose s braćom i sestrama u Isusu Kristu.

Veliki tjedan proživljavamo u stvarnom vremenu. To znači da smo pozvani iz sata u sat i iz dana u dan pratiti Isusa i sve što je proživio prije Muke i tijekom Muke, kao i njegovu smrt na Križu. Na kraju postajemo svjedoci njegova Uskrsnuća u neizmjernoj radosti što je živ.

Na Veliki četvrtak, u biskupijskoj katedrali slavit će se Misa posvete ulja, na kojoj će naš biskup blagosloviti sveta ulja, a svećenici obnoviti svoja svećenička obećanja.

Na Veliki četvrtak navečer slavi se Misa Večere Gospodnje.

Svi smo pozvani na liturgiju Velikoga petka i čašćenje Križa poslije pjevanja Muke.

Uskrsno bdijenje je vrhunac Velikoga tjedna.

Današnja liturgija priprema nas na posljednje korizmene korake kroz iznenađujući kontrast. Najprije sudjelujemo u trijumfalnom ulasku Gospodinov u Jeruzalem. Oduševljeno veliko mnoštvo kliče Isusu i viče:

„Blagoslovljen Kralj, Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Na nebu mir! Slava na visinama!“ (Lk 19,38)

To isto mnoštvo tek nekoliko dana poslije vikalo je pred prokuratorom Poncijem Pilatom: „Smakni ovoga!” I sve upornije i sa sve više mržnje oni vikahu: „Raspni, raspni ga!”

Je li to čudno? Nije! Koliki su kršćani koji su kršteni, krizmani, vjernici, upali u grijeh i postali ateisti, liberali i neprijatelji Krista i njegove Crkve. Raspni ga, zabrani ga, popljuj ga!

Koliko puta navaljujemo križ drugima umjesto da im pomognemo nositi ga? Koliko puta izdajemo Boga i svoje najbliže?

Draga braćo i sestre, Veliki tjedan poziva nas da plačemo poput svetoga Petra. On se zaklinjao: „Ne znam toga Čovjeka!“ a onda se sjetio što mu je Isus rekao: „Prije nego se pijetao oglasi, triput ćeš me zatajiti." I iziđe Petar te gorko zaplaka.

Da, te su nam suze potrebne. Amen''.