Nadbiskup Arjan Dodaj: Kraljica mira već 40 godina govori s Bogom za narod i s narodom za Boga

datum: 05.04.2022.

''Zahvalimo Gospodinu koji nas okuplja zajedno u ovom blagoslovljenom mjestu, kao djeca Božja, kao djeca Kraljice mira. Prije deset dana Papa je posvetio Bezgrješnom Srcu Kraljice mira čovječanstvo, Rusiju i Ukrajinu. I evo najvećeg poziva na početku ovog slavlja. To je poziv koji nam upućuje Gospa u svojim prvim porukama ovdje u Međugorju – mir, mir, mir. Mir između Boga i ljudi, mir među ljudima.

Stoga zahvaljujem Gospodinu što mogu prvi put ovdje predslaviti misno slavlje. Hvala na pozivu mons. Aldi Cavalliju, čuvaru ovog svetog mjesta. Zahvaljujem mu i pozdravljam ga. Pozdravljam i kolegu s mog hodočašća mons. Luigija Bonazzija, apostolskog nuncija u Albaniji. Zahvalimo stoga Gospi, srcem zahvalnim, uvjereni da će Kraljica mira uslišiti naše molitve. I mi uputimo Njezinom Bezgrješnom Srcu da predstavi Isusu naše boli, naše jade i naš otpor ljubavi i sve naše grijehe'', kazao je mons. Arjan Dodaj, nadbiskup metropolit nadbiskupije Tirana-Drač u Albaniji večeras (5. travnja 2022.) uvodeći u svetu Misu.

U međugorskoj crkvi sv. Jakova koncelebrirali su mu nadbiskupi Bonazzi i Cavalli te još deset svećenika.

U svojoj homiliji osvrnuo se na današnje čitanje iz Knjige Brojeva (Br 21, 4-9) u kojem je Gospodin poslao na svoj narod ljute zmije, ali je naglasio da ''Gospodin ne napušta svoga naroda''. Govorio je i o Mojsiju koji je kroz 40 godina vodio izabrani narod.

''Tako i Kraljica mira, koja se pojavila prije 40 godina, govori s Bogom za narod. I govori s narodom za Boga, kako bi ljute zmije našega vremena vidjele znak, ali taj znak vodi prema jednom višem znaku, znaku koji ne prolazi. Bog govori Mojsiju: 'Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda'Bog je providio lijek za narod, koji je bio otrovan. Bog će providjeti lijek za narod koji je otrovan u svakom vremenu. Bog će nam ostaviti čak i jedan opipljiv znak toga lijeka protiv otrova, što je bila zmija'', aludirajući na Kristov Križ, kazao je nadbiskup Dodaj u svojoj homiliji, pozvavši nas da Isusu povjerimo sve ujede onih zmija ljutica koji su živi u našem umu, u našem sjećanju, u našem srcu, našoj duši…

''I s ovog milosnog mjesta vratimo se sposobni održati pogled koji nam Marija ovdje vraća prema Isusu. Vratimo se svojim domovima s ovim zadatkom: ovdje sam naučio vidjeti znak. Vidio sam Isusa Marijinim očima, jer su moje oči bile nečiste. Moj um je bio ranjen. Moje srce je bilo otežano, ali s Marijom sam skočio prema Bogu'', zaključio je mons. Arjan Dodaj, nadbiskup metropolit nadbiskupije Tirana-Drač.