Nadbiskup Carballo u Međugorju: Zatražimo milost od Gospe da budemo blagoslov drugima

datum: 09.11.2019.

Nadbiskup José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života boravio je danas (9. studenog) u Međugorju, a posjetio i prostorije Radiopostaje Mir. Kako je sam kazao ovo mu je šesti dolazak u Međugorje.

''I svaki put kada dođem u Međugorje, osjećam se kao da sam kod kuće. I to u kući svoje Majke. Znate da su ovdje dobrodošla sva Njezina djeca. I ja sam ovdje u domu svoje Majke, u Njezinopj kući... A i kako ne kazati da su me braća franjevci Hercegovačke provincije uvijek primali otvorenih ruku, kao brata. Tako da uživam svaki put kada dođem i svaki put to iskusim iznova. Ovdje se osjećam bratom među braćom. I moram zahvaliti našem Svetom Ocu papi Franji što je odabrao nadbiskupa Hosera i što ga je poslao kao svog vizitatora, a na poseban način želim zahvaliti papi Franji na dopuštenju za organiziranje hodočašća u Međugorje'', kazao je mons. Carballo pojasnivši i razloge ovog svog dolaska u Međugorje.

''Došao sam kako bih se susreo s raznim zajednicama koje borave ovdje u Međugorju, ima 18 novih zajednica. Što želim reći? U Crkvi ima mjesta za sve! Kao što su franjevci, tko se odluči za jedan već povijesno utvrđen poziv i zajednicu, isto tako i za nove oblike posvećenog života, pod jednim uvjetom: da hodaju ruku pod ruku s Crkvom i da u središte svog života stave Evanđelje našeg Gospodina Isusa Krista'', kazao je mons. Carballo koji je u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio središnje večernje misno slavlje. Na početku ga je pozdravio, dobrodošlicu zaželio i na dolasku mu zahvalio međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Uz fra Marinka i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku u koncelebraciji je bilo još 29 svećenika.

U svojoj homiliji nadbiskup Carballo pozvao je na življenje logike darivanja, ''jer je to Božja logika''.

''Pozivam vas, pozivam i sebe samoga: živjeti u toj logici. Darivati se bez granica. Živjeti za Boga i za druge. Živjeti na način da sništimo sebe u onome što imamo, jer samo tako možemo rađati život za vječni život. Stigli smo ovdje brojni iz različitih krajeva svijeta, u ovo mjesto gdje se dotiče Marijina nazočnost, a Marija je žena koja je u potpunosti živjela tu logiku darivanja, darovala se Bogu, i darovala se drugima'', kazao je mons. Carballo pozvavši da ''iz ove Majčine kuće otiđemo uvjereni da naš život ima smisla samo ako se darivamo, prije svega Bogu, i zbog Boga svima drugima''.

Na kraju misnog slavlja fra Marinko ga je pozvao da opet dođe na Mladifest sljedeće godine kazavši mu ''i Vi ste željeli doći u Međugorje, a i mi želimo da Vi dođete k nama''.

''Bilo gdje da idemo u 163 zemlje gdje smo prisutni, uvijek nalazimo braću. Hvala vam što se osjećam kao kod kuće. Vratimo se kući barem obraćeni. Trebali bi se vratiti sveti, ali vratimo se barem obraćeni. Vratimo se barem malo drugačiji nego smo došli i zatražimo tu milost od Gospe da budemo blagoslov drugima. I recite da Marija sve ljubi, u Majčinu srcu ima mjesta za sve. I za onu djecu koja su najnesretnija. Molim vas molite i za mene, molite za Svetog Oca, molite za Crkvu, molite za mir u svijetu...'', kazao je na kraju misnog slavlja nadbiskup José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, a koji je bio i general franjevačkog reda. Pogledajte FOTOGRAFIJE, a cijelu propovijed poslušajte OVDJE.