Nadbiskup Cavalli slavio misu za Benedikta XVI.: Shvatio je svoje poslanje i ostvario ga

datum: 05.01.2023.

Misa za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI. slavila se večeras, 5. siječnja u 18 sati i u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Svetu misu predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli uz koncelebraciju međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i još 13 svećenika, a euharistijskom slavlju prethodila je, kao i svaku večer, molitva krunice koju je predmolio fra Marin Mikulić.

''Danas je u Rimu pokopan papa emeritus Benedikt XVI., a Crkva je širom svijeta bila povezana u molitvi za pokoj njegove duše. Tim molitvama i mi ćemo se sada pridružiti prikazujući za njega ovu euharistiju'', kazao je na početku misnog slavlja fra Zvonimir Pavičić.

U svojoj homiliji nadbiskup Cavalli opisao je susret iz današnjeg evanđelja u kojem Isus nalazi i poziva Filipa da ga slijedi.

''Slijediti Isusa znači, posebno, donijeti dvije odluke'', kazao je mons. Cavalli, a to je shvatiti poslanje koje imamo u životu te razvijati darovane talente kako bismo i ostvarili to poslanje. Filip potom pronalazi Natanaela, priča mu o Isusu i govori mu: 'Dođi i vidi', ''što znači: osobno iskusi susret s Isusom''.

''Isus susreće Natanaela i nakon razgovora, razjašnjava za njega i za sve nas svoj pravi identitet i porijeklo: otvara se nebo i anđeli Božji polaze od njega, od Isusa, i idu prema Bogu'', kazao je nadbiskup Cavalli naglašavajući kako se ovo što je prikazano u Evanđelju ostvarilo u papi Benediktu.

''Isus ga je susreo i rekao mu: 'Slijedi me'. Papa Benedikt je dobro shvatio poslanje koje mu je Gospodin dao u ulozi pastira i teologa, sve do izbora za Papu. Papa Benedikt je ostvario poslanje koje mu je povjereno, služeći se vjerno primljenim talentima. Papa Benedikt je osobno iskusio susret s Isusom, i pošao je od Njega kako bi razumio i dosegao Boga. 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!' (Mt 25, 21).

Bog ga blagoslovio za sve što je učinio na ovoj zemlji, primajući ga u svome raju'', kazao je na kraju svoje homilije nadbiskup Aldo Cavalli, a potom je s vjernicima ostao u tišini nekoliko trenutaka.