Nadbiskup Trsta mons. Giampaolo Crepaldi: U Međugorju nam stiže hitan poziv na obraćenje

datum: 20.09.2019.

-Okupljeni oko oltara, na kojemu se obnavlja prinos Gospodina Isusa Ocu, po snažnom djelovanju Duha Svetoga, želimo izraziti našu odanu zahvalnost trojstvenoj Ljubavi, koja se ovdje u Međugorju na poseban način očituje u osobini Njegovog praštanja i Njegovog  milosrđa. I mi smo, kao  žena grješnica iz evanđeoskog odlomka, došli ovamo kako bismo pali do Isusovih nogu. Poput nje, i mi smo pozvani njegovati veliku ljubav, jer ljubav nam daje iskusiti besplatnost praštanja, riječi su kojima je u Međugorju svoju homiliju počeo mons. Giampaolo Crepaldi, nadbiskup Trsta.

On je u četvrtak (19. rujna) na vanjskom oltaru međugorske crkve sv. Jakova  predslavio svetu misu, a koncelebrirao mu je 81 svećenik.

-I mi se moramo osjećati spašenima i potpuno otkupljenima od svoga zla, koje je često i kroz dugo vrijeme žalostilo našu dušu, prepoznavajući onaj duboki mir koji nam sam Isus najavljuje: Oprošteni su ti grijesi i Vjera te tvoja spasila; idi u miru! Ovo je jedna od formula s kojima ispovjednik zaključuje obred ispovijedi, ponavljajući svakom penitentu istu želju za spasenjem i mirom. Njegujmo to blago: i neće nam nedostajati Njegova milost, kazao je nadbiskup Crepaldi naglasivši kako nam u Međugorju stiže hitan poziv na obraćenje, ''koji je konkretiziran u pozivu da svoj život usmjerimo prema Kristu''.

-A Djevica Marija je Majka koja nas prati na tom našem putu da stignemo do Isusa Krista; Majka je to koja, povezujući naše srce sa Svojim srcem, omogućuje  da se stopimo u Kristu, u Njegove misli i namjere, u Njegovu volju. U tom svjetlu, želimo  se otvoriti za posvetu sebe Kraljici mira, svjesni da Marija želi naše spasenje i spasenje naše braće.

To je put svetosti koji treba prolaziti s krunicom u ruci: u razmatranju kršćanskih tajni, inače bi ostali nerazumljivi misteriji života i povijesti čovječanstva koji tako pronalaze svjetlo, a koje ćemo večeras povjeriti majčinskoj ljubavi Kraljice Mira, kazao je nadbiskup Crepaldi pozvavši da ovoj Kraljici povjerimo supružnike i obitelji,  naše mlade, naše svećenike, osobe posvećenog života i bogoslove. Pozvao je da joj povjerimo i one koji su bolesni, usamljeni i odbačeni, poniženi i očajni, one koje potkopava misao da je život nepodnošljiv teret, da povjerimo i naše gradove i one koji njima upravljaju, naše biskupijske Crkve, te je na kraju svoje homilije zatražio da ''ovoj Kraljici povjerimo svoje živote, tražeći  milost da budemo zaštićeni u  neizmjernom dobru vjere, nade i ljubavi Krista Gospodina''.