Nagrada Visoke škole u Koblenzu (Njemačka) za knjigu o Međugorju

datum: 20.11.2007.

Thomas Müller, član zajednice za novu evangelizaciju „Totus Tuus“, diplomirani kemičar i teolog, za svoj diplomski rad “25 Jahre Medjugorje - Eine theologisch-kirchenrechtliche Bewertung im Licht des Glaubenssinn“ (25 godina Međugorja – teološko-crkveno-pravna procjena u svjetlu smisla za vjeru) dobio je godišnju nagradu Visoke škole u Koblenzu.
Prof. Dr. Joachim Schmiedlisch izjavio je:

Neobično je da se jedan diplomirani kemičar odluči za studij teologije. Još je neobičnije da se u svojem diplomskom radu pozabavi fenomenom marijanskih ukazanja u Međugorju. Thomasa Müllera do ove je teme doveo njegov životni put. Njegova namjera nije bila dokazati autentičnost - u koju je osobno uvjeren - nego pokazati kako katolička Crkvi prilazi izvanrednim fenomenima. Müller pritom povezuje dogmatska pitanja s pitanjima s područja crkvenog prava. Smisao za vjeru Božjeg naroda nadopunjuje Crkveno naučiteljstvo koje čuva predaju. U tome smislu Müller zastupa vrlo napredne teze. Traži da se u katoličkoj Crkvi stvore institucije koje će razraditi pravne preduvjete za daljnji razvoj vjerske prakse. Time Thomas Müller kroči na jedno teško područje na koje ga neće svatko moći slijediti, ali njegov apel da se raznoraznim karizmatskim izražajima kršćanskog života poda i pravna osnova poziva na daljnje razmišljanje.

Poseban uspjeh diplomskog rada Thomasa Müllera sastoji se u tome da je na primjeru međugorskih marijanskih ukazanja koja izazivaju prijepor u i izvan Crkve, razradio i predložio institucionalna rješenja za još uvijek nerazjašnjen napeti odnos između crkvenog autoriteta, karizmatskih darova i životne prakse kršćana. (http://www.totus-tuus.de/wordpress)