Nagrada za "Radio mrežu"

datum: 18.05.2009.

Međunarodni festival katoličkih filmova i multimedije održan od 15. do 17. svibnja u poljskom Niepokalanowu nagradio je posebnom nagradom emisiju "Radio mreža" koju su zajedno ostvarili Hrvatski katolički radio, Radio postaja Mir Međugorje i Radio postaja Žepče 28. prosinca 2008. godine.
Ovaj festival ugledna je manifestacija koja predstavlja dostignuća na području filma, radija, multimedije i weba temeljena na socijalnom nauku Crkve, putem kojih se širi Radosna vijest. Festival organizira Katolička filmska udruga Sv. Maksimilijan Kolbe pod pokroviteljstvom poljskog primasa kardinala Jozefa Glempa, te uz potporu franjevaca konventualaca u Niepokalanowu i poljskog ogranka Vojske Bezgrešne. Na natječaj je bilo prijavljeno 179 filmova, 47 radio emisija i 35 multimedijalnih programa iz 21 zemlje.
"Radio mreža" posebna je zbog činjenice da je emitirana kao jedinstvena emisija iz dvije zemlje u isto vrijeme. Ostvarile su je tri radio postaje koje djeluju neovisno jedna o drugoj i imaju različite programske sadržaje. Tema proslave Božića u obitelji, kao i zajedništvo Hrvata, jednog naroda u dvije države, bila je razlogom ovoga radijskog jedinstva koje je zbog načina prezentiranja putem radija prepoznato kao jedinstveno i zbog toga nagrađeno. Tijekom 105 minuta trajanja programa uživo, izmjenjivala su se uključenja urednika, slušatelja i sugovornika iz tri studija – u Zagrebu, Žepču i Međugorju. Emitirani su i prilozi o vjerničkim obiteljima iz Zadra i Žepča, o njihovu odnosu prema Božiću, rađanju djece i njihovu vjerskom odgoju, te prilog o "Majčinu selu" u Međugorju u kojem žive djeca bez roditelja. Radio postaje bile su povezane putem ISDN-a i satelita, te su se tako jedni drugima uključivali u program. Nositelj projekta je Hrvatski katolički radio, a "Radio mrežu" uredili su Tanja Popec, Višnja Spajić i Brane Vrbić. (www.ika.hr)