Najtiražniji irski katolički tjednik «The Irish Catholic» zanima se za Međugorje

datum: 08.04.2006.

Početkom travnja 2006. u Međugorju je boravio Michael Kelly, novinar najtiražnijeg irskog katoličkog tjednika «The Irish Catholic» koji priprema seriju članaka o ovom molitvenom središtu. «The Irish Catholic» izlazi od 1888. god., tiskan je u 31.000 primjeraka (što pretpostavlja oko 100.000 čitatelja) i izvještava o životu Crkve u Irskoj i u svijetu. Želi dati alternativu: budući da mnogi mediji donose vijesti koje deprimiraju, smatraju da bi katolički mediji trebali donositi pozitivne sadržaje i nadu.

Michael Kelly pratio je život hodočasnika engleskog jezičnog područja, napose onih koji dolaze iz Irske. Slijedio je molitveni program u crkvi i na molitvenim mjestima. Međugorski župnik dr. fra Ivan Sesar upoznao ga je sa životom i radom ove župe.

O svojim dojmovima, Michael Kelly rekao je slijedeće:

«Ovdje vidim ljude koji mole. U središtu su sakramenti, euharistija – misa i klanjanje, dakle ono što je ključno za našu vjeru. Tri sata večernjeg programa prošla su tako brzo da nisam ni primijetio.

Međugorski pokret vrlo je snažan u Irskoj, napose u župama, u kojima su osnovane brojne molitvene skupine. Godišnje oko 20.000 Iraca dolazi u Međugorje, a kad se vrate donose sa sobom iskustvo i plodove molitve, i tako obnavljaju život svojih župa. Želio bih da ova reportaža potakne čitatelje da se upitaju: ima li Gospa i meni nešto za reći?

Mislim da Gospina poruka za Europu danas predstavlja izazov. Gospa stalno govori o Božjoj ljubavi. U Europskoj uniji danas postoji mir i prosperitet, ali ako mir nije zasnovan na čvrstim temeljima, srušit će se. Jedino što nam je zajedničko u Europi – od Poljske do Irske – to je vjera. Ako vjera ne ujedini Europu, nemamo ništa drugog zajedničkog. Karta Europe mnogo se mijenjala u zadnjih 100 godina. Zemlje odlaze i prolaze, ali Krist ostaje. Nije čudo da se Gospa ukazuje upravo ovdje. Neke starije tradicionalne katoličke zemlje kao Francuska i Irska gube vjeru. Možda nove zemlje koje ulaze u Europu imaju zvanje obnoviti Europu i vjeru u Europi.»