Franjevački svjetovni red u Međugorju

datum: 28.08.2016.

Franjevački svjetovni red u Međugorju osnovao je 17. rujna 1885. fra Anzelmo Čulina. Po podacima iz 1940., župa broji 625 članova Trećega reda. Nakon ukazanja Blažene Djevice Marije 1981.godine, ne samo FSR nego i cijela župa odišu mirom i radosti. Iste je godine u našoj župi bio obred primanja novih članova.

Sve veće blagdane i svetkovine članovi slave zajedništvom. Od 1991. do 2007. nemamo službenih podataka o djelovanju i radu FSR-a. Znamo samo da se FSR nikada nije ugasio. Godine 2007. blagopokojni župnik fra Petar Vlašić oživio je FSR te preuzeo duhovno vodstvo trećara.

Svake prve subote u mjesecu slavi se sakrament pomirenja, sveta misa za trećare, kao i za pokojne članove FSR-a. 2. listopada 2011. župnik fra Petar Vlašić duhovno vodstvo bratstva povjerava fra Danki Perutini koji se posvećuje obnovi i pomlađivanju bratstva. Razna predavanja, zajedničko gledanje filmova na temu sv. Franje i franjevaštva, potaknuli su mnoge živjeti na način sv. Franje, ali i drugih svetaca. Molitva, rasprave, rad po grupama, nova saznanja ispunjavaju život trećara. Na sastanke dolaze i gosti predavači koji svojim primjerom potiču i privlače, hrabre i opominju.