Održan dvanaesti međunarodni susret za voditelje međugorskih centara mira i molitvenih, hodočasničkih i humanitarnih skupina

datum: 10.03.2005.

U Međugorju je od 6. do 10. ožujka održan dvanaesti susret za voditelje međugorskih centara mira i molitvenih, hodočasničkih i humanitarnih skupina. Na susretu je sudjelovalo oko 120 osoba iz petnaestak zemalja. Tema ovogodišnjeg susreta bila je: «Vodič i hodočasnik».

Predavači na ovogodišnjem susretu bili su Hubert Liebherr iz Njemačke i Kevin Lacey iz Irske. U sklopu susreta održan je i dan posta i intenzivne molitve koju je predvodio fra Ljubo Kurtović. O ulozi vodiča govorio je i fra Jozo Zovko. Bilo je govora i o humanitarnim aktivnostima povezanim uz Međugorje o čemu je izvijestio fra Ivan Landeka. Misna slavlja tijekom susreta predvodili su dr. fra Tomislav Pervan, fra Ljubo Kurtović, fra Svetozar Kraljević i fra Mario Knezović, koji je ujedno kao ravnatelj Informativnoga centra «Mir» Međugorje vodio susret. Tijekom susreta prikazan je i dokumentarni film «Međugorska svjetla». Završno misno slavlje predvodio je međugorski župnik fra Branko Radoš. Na susretu se posebno molilo za zdravlje Svetoga Oca pape Ivana Pavla II., te je Papi upućeno pismo podrške s potpisima svih sudionika. Sudionici susreta su donijeli i izjavu koju donosimo u cijelosti.

 

IZJAVA S DVANAESTOG MEÐUNARODNOG SUSRETA VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOČASNIČKIH I HUMANITARNIH SKUPINA

Sabrani u okrilju Kraljice Mira u Međugorju, ispunjeni dubokim osjećajem povezanosti s Kristom i Crkvom, održasmo dvanaesti Međunarodni susret voditelja centara mira, međugorskih molitvenih, hodočasničkih i humanitarnih skupina. Budući da smo s Međugorjem povezani dugi niz godina kao hodočasnici, ali i kao voditelji hodočašća, razmatrali smo o temi «Vodič i hodočasnik».

Svjesni činjenice kako Međugorje okuplja hodočasnike sa svih strana svijeta, otvoreni Duhu Svetomu, na susretu smo slušali predavanja o ulozi vodiča kao ispružene Božje i Gospine ruke na putu obraćenja brojnih osoba. Stalno nam bijaše na pameti Isusov govor «Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas» (Iv,15,16). Biti vodiče je dar ali i velika obveza koja se može vršiti samo uz potpunu suradnju s Božjom milošću i osluškujući Gospine poruke. «Zato, draga dječice, slušajte i proživljavajte ono što vam govorim. Jer, važno vam je da se sjećate mojih riječi i svega onog što sam vam govorila, i onda kada ne budem više s vama…» (Usp. Gospina poruka, 25.10.1992.) U tom smislu odlučili smo se iznova vrednovati važnu posredničku ulogu vodiča koji stoji kao smjerokaz na Božjoj stazi. Na skupu smo u molitvi skupljali snagu za neumorni nastavak poslanja kojeg baštinimo. Također smo iznosili iskustva i mišljenja kako svaki vodič i voditelj molitvenih skupina mora ponajprije biti u Duhu, slobodi i istini osobno evangeliziran kako bi mogao izvršiti posredničku zadaću. «Potreban vam je Duh istine da možete prenositi poruke onakve kakve jesu, ne dodajući im ni oduzimajući bilo što, onako kako sam ja kazala…». (Usp. Gospina poruka, 9. 6. 1984.)

Sa susreta upućujemo i poziv svima koji organiziraju hodočašća u Međugorje da u središte svoga putovanja stavljaju molitveno-liturgijski program kojeg nudi župni ured u Međugorju, te da hodočasnicima stave na srce neupitnu važnost sakramentalnog život Crkve. Napose Svetu Misi i ispovijed.

Sa susreta smo upućivali i molitve za dobro zdravlje Svetoga Oca pape Ivana Pavla II. tražeći od Boga snagu i od Gospe zagovor za njegovo služenje Kristu, Crkvi i ljudima.

Međugorje, 10. ožujka 2005.

Sudionici