Papa proglasio svetima Franju i Jacintu Marto

datum: 13.05.2017.

Na misi u svetištu Gospe Fatimske okupilo se gotovo pola milijuna hodočasnika

Fatima, (IKA) - U svetištu Majke Božje Fatimske u Portugalu okupilo se 13. svibnja gotovo pola milijuna hodočasnika na misnom slavlju koje je predvodio papa Franjo, u tijeku kojega je proglasio svetima male pastire iz Fatime Franju i Jacintu Marto. Papino hodočašće u Fatimu, povodom 100. obljetnice Gospina ukazanja, održava se pod geslom „S Marijom, hodočasnik u nadi i miru". Dvoje vidjelaca iz Fatime proglašeni su blaženima 2000. godine. Gospa se bratu i sestri Franji i Jacinti Marto ukazala 1917. godine, i to prvi put upravo 13. svibnja. S njima je bila i njihova sestrična Lucija Dos Santos, koja je preminula 2005. godine u 99. godini života. Franjo i Jacinta su pak preminuli još kao djeca, u vrijeme epidemije Španjolske gripe. Papa se prije početka mise pomolio na njihovim grobovima.
Nakon što je mjesni biskup Antonio dos Santos Marto pročitao životopise Franje i Jacinte, Papa je na portugalskom jeziku izgovorio formulu kanonizacije. Uz pljesak mnoštva zatim su na oltar donesene relikvije vidjelaca.
Papa je u propovijedi istaknuo kako Gospa nije došla ovdje da bismo je mogli vidjeti. Za to ćemo imati svu vječnost ako se spasimo. Gospa nam je unaprijed navijestila i upozorila nas na bezbožan način života koji Boga profanira, u njegovim stvorenjima. Takav život – često predložen i nametnut – riskira završiti u paklu. Marija nas je došla podsjetiti da u nama prebiva Božja svjetlost i štiti nas, jer – kako smo čuli u prvom čitanju, „Njezino dijete bi uzeto k Bogu" (Otk 12,5). Prema Lucijinu pripovijedanju, troje je izabrane djece bilo okruženo Božjom svjetlošću koja je zračila iz Gospe. Obložila ih je plaštem svjetlosti koju joj je dao Bog, kazao je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan. Dragi hodočasnici, imamo Majku. Držeći se nje kao djeca, žívimo u nadi koja počiva na Isusu. Isus je nakon svoga uzašašća na nebo, onamo ponio i našu ljudsku narav (tijelo), preuzetu od Djevice Marije, a koju nikada neće napustiti. Neka ova nada vodi naš život! To je nada koja nas drži do posljednjeg daha, rekao je Papa.
Možemo uzeti za primjer svetog Franju i svetu Jacintu, koje je Djevica Marija upoznala s beskrajnim oceanom Božje svjetlosti i naučila ih da se klanjaju. To je bio izvor njihove snage u prevladavanju protivljenja i patnje. „Hvala vam, braćo i sestre, što ste ovdje sa mnom! Nisam mogao ne doći ovdje i ne iskazati Djevici štovanje i povjeriti joj sve njezine sinove i kćeri. Pod njezinim plaštem oni nisu izgubljeni; iz njenog zagrljaja proizići će nada i mir koji traže, a molim i za svu svoju braću i sestre po krštenju i ljudskoj obitelji, posebno za bolesne, nemoćne, za zatvorenike i nezaposlene, siromašne i napuštene. Molimo braćo i sestre; molimo Boga s nadom da će nas drugi čuti; i razgovarajmo s drugima u sigurnošću da će nam Bog pomoći, kazao je Papa.
Doista, Bog nas je stvorio kao izvor nade drugima, prave i dostatne nade. Život može preživjeti jedino po velikodušnosti drugih života. „Ako zrno pšenice ne padne u zemlju i umre, ostaje samo jedno zrno; ali ako umre, donosi mnogo ploda (Iv 12, 24)". Gospodin, koji uvijek ide pred nama; ono što je rekao to je i učinio. Kad god iskusimo križ, On ga je već iskusio prije nas. Mi ne postavljamo križ kako bismo pronašli Isusa. Naprotiv, On je taj, koji se vlastitim sniženjem, spustio čak i do križa, kako bi pronašao nas te raspršio tamu zla u nama te da nas vrati u svjetlo. Uz Marijinu zaštitu, budimo za ovaj svijet stražari zore, promatrajući istinsko lice Isusa Spasitelja, na Uskrs tako blistavo. Tako možemo ponovno otkriti mlado i lijepo lice Crkve, koje svijetli kad je ona misionarska, gostoljubiva, slobodna, vjerna, siromašna sredstvima, a bogata ljubavlju, zaključio je Sveti Otac.
Na misi je bilo i oko 350 bolesnika koje je Papa posebno pozdravio. Ne sramite se biti dragocjeno blago Crkve. Računajte na molitve koje se sa svih strana uzdižu za vas i s vama. Bog je Otac i nikada vas neće zaboraviti. Kada prolazimo kroz neku muku, On je već prošao kroz nju. U svojoj je Muci On na sebe preuzeo svu našu patnju. Isus zna što znači bol, razumije nas, tješi i daje nam snage, kao što je učinio i sa sv. Franjom i sv. Jacintom, i sa svim svecima svih vremena i mjesta. Pred našim je očima Isus skriven, ali je prisutan u euharistiji, kao što je skriven, ali nazočan u ranama naše bolesne braće i sestara koji trpe, istaknuo je Papa i potaknuo bolesnike da svoj život žive kao dar, te da se ne osjećaju samo primatelji solidarnosti, nego punopravni sudionici života Crkve.
Nakon ručka s portugalskim biskupima i pratnjom i kratke oproštajne svečanosti u vojnoj zračnoj luci s portugalskim predsjednikom, Papa je poletio za Rim zrakoplovom portugalske kompanije TAP.