Petnaesti međunarodni susret voditelja: „Pouzdanje u Providnost“

datum: 07.03.2008.

Petnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, održao se u Međugorju od 2. do 6. ožujka 2008. godine i okupio je 125 voditelja i organizatora iz 15 zemalja. Cjelokupni program bio je simultano prevođen na engleski, francuski, njemački, talijanski i poljski jezik. Tema susreta bila je: „Pouzdanje u Providnost“ (Mt 6,26-34).

Svaki je dan započinjao polusatnim klanjanjem pred Presvetim. Tijekom susreta sudionici su molili krunicu na Brdu ukazanja i Put križa na Križevcu, a svake su večeri sudjelovali u molitveno-liturgijskom programu u župnoj crkvi.

Predavači su bili  Fra Ivan Dugandžić i Fra Ivan Šarčević, a molitveni dan predvodio je fra Ljubo Kurtović. Isti su fratri predslavili večernje svete mise u župnoj crkvi i držali propovijedi.

Fra Ivan Dugandžić - hercegovački fratar koji u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu predaje egzegezu Novoga zavjeta i biblijsku teologiju, u Međugorju je živio i radio od 1985. do 1988. godine. U svojem predavanju izložio je kako Stari i Novi zavjet te filozofija shvaćaju Providnost. Fra Ivan Šarčević - bosanski fratar koji na franjevačkoj teologiji u Sarajevu predaje pastoralnu teologiju i katehetiku, a ujedno je i urednik časopisa „Svjetlo riječi“, svoje je predavanje naslovio: „Providnost između aktivizma i rezignacije“. Poslije predavanja sudionici seminara imali su mogućnost predavačima postavljati svoja pitanja.

Sudionicima se obratio i Miljenko Musa, predsjednik društva vodiča pri župi Međugorje, govorio je o nužnosti suradnje organizatora hodočašća s mjesnim vodičima koji jamče dobru suradnju s Župnim uredom.

Robert Rukavina, predsjednik kršćanske udruge „Kup Karmel“, najavio je drugi Maraton mira koji će se održati 17. svibnja 2008. godine. Maraton se trči na dionici Grude – Međugorje, a utrka građana na dionici Ljubuški - Međugorje. (Više o tome, vidi: http://www.peace-marathon-medjugorje.com)

 

Upute međugorskih fratara

Jedno poslijepodne bilo je pridržano za rad po jezičnim skupinama koje su međugorskim fratrima pismeno uputile svoja pitanja i opaske. Te iste večeri održao se susret sa župnikom i međugorskim fratrima.

Župnik fra Petar Vlašić podsjetio je na izjavu kardinala Bertonea da Crkva nastavlja promatrati međugorska događanja, te da dopušta hodočašćenje u ovo mjesto. Na službenoj razini, Crkva se prema Međugorju i dalje drži Zadarske izjave hrvatskih biskupa iz 1991.: niti je odbacila, niti prihvatila međugorska ukazanja, nego ih i dalje promatra, te dopušta vjernička okupljanja. Župnik je podsjetio i na nedavnu izjavu kardinala Toninija koji poziva na razmišljanje: „Kako to da se u Međugorju događa tako velik broj obraćenja? Ako u to mjesto svake godine dolaze milijuni hodočasnika i mnogi od njih mijenjaju život, posve je bjelodano kako je to djelo Duha Svetoga. Evanđelje potiče na obraćenje, i taj plod nastaje i zrije u Međugorju.“ (Vidi: http://www.papanews.it/dettaglio_interviste.asp?IdNews=5728#a)

Fra Petar je svim organizatorima zahvalio na njihovom angažmanu i upozorio ih da uvijek trebaju biti usmjereni prema onom bitnomu: neka nikada na prvom mjestu ne bude prestiž, konkurencija ili materijalna dobit, nego Bog bez koga čovjek ne može.

Napomenuo je da se na području župe Međugorje svete Mise smiju slaviti isključivo samo na mjestima koja je mjesni biskup odobrio u liturgijske svrhe. To su župna crkva, dvije crkvice u Šurmancima (jedna na visoravni, jedna u dolini Neretve) i crkva na Vionici. Župnik je naglasio da svi fratri na službi u Međugorju imaju sve pastoralne ovlasti. Organizatore je pozvao na poslušnost Crkvi, jer je to jedini mogući put za sve one koji žele širiti poruku Kraljice mira.

Župnik je naglasio i potrebu mudrosti i razboritosti kad se radi po polaganju ruku i o molitvama za iscjeljenje. Jedini koji u katoličkoj Crkvi imaju tu ovlast su zaređeni svećenici koji to čine u sakramentalnom kontekstu.

Izvijestio je o građevinskim radovima koji se upravo odvijaju, a to je izgradnja nove sakristije između crkve i vanjskog oltara.

 

Zajedništvo oko stola: liturgijskog, posnog i svečanog

Kraljica mira u Međugorju poziva na post srijedom i petkom o kruhu i vodi. Već nekoliko se godina uvriježila praksa da u srijedu tijekom seminara za voditelje svi sudionici zajednički poste o kruhu i vodi. Taj se kruh peče u kući molitve „Domus pacis“ gdje se inače održavaju seminari posta i molitve.

Seminar je završio u četvrtak svetom Misom zahvalnicom. Poslije Mise bio je svečani ručak u jednom međugorskom pansionu.

 

Poziv

Prvi međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održao se u Međugorju prigodom 13. obljetnice Gospinih ukazanja, 22. i 23. lipnja 1994. Slijedećih godina susreti su se održavali u Baškoj Vodi, Tučepima i Neumu, a od 2001. opet u Međugorju. Kroz ove susrete, Informativni Centar „Mir“ Međugorje želi poticati suradnju sa župnim uredom Međugorje i jedinstvo među organizatorima.

Uloga ovih susreta je usmjeravati, poučavati, savjetovati, ali i ukazivati na eventualne pogreške ili devijacije u pristupu međugorskim događanjima. Zato pozivamo sve organizatore da slijedeće godine sudjeluju u što većem broju.