Počeo 19. Festival mladih u Međugorju

datum: 02.08.2008.

U petak 1. kolovoza 2008. u Međugorju je počeo 19. Međunarodni festival mladih na temu „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci“ - Dj 1,8.

Festivalski program započeo je u 18 sati molitvom krunice na raznim jezicima. Otvaranje Festivala obilježila je uvodna riječ župnika fra Petra Vlašića nakon koje je uslijedilo pozdravljanje po zemljama koji je bilo šezdesetak sa svih kontinenata.

Svetu misu predslavio je hercegovački franjevački provincijal Dr. fra Ivan Sesar. Koncelebriralo je preko 300 svećenika.

Poslije svete mise bio je sat klanjanja koje je predvodio fra Danko Perutina, a zatim je nastupila zajednica „Milosrdni Otac“ iz Majčina Sela. Izveli su scenski prikaz o tome kako im je zajednica pomogla da se oslobode ovisnosti, a zatim je jedan bračni par dao svoje svjedočanstvo. Zajednicu „Milosrdni Otac“ predstavio je fra Svetozar Kraljević, ravnatelj Majčina Sela. Zajednicu je osnovao pokojni fra Slavko Barbarić koji je i inicijator međugorskih Festivala mladih. Program prve večeri završio je u 23 sata.

U subotu 02. kolovoza program je započeo u 9 h molitvom koju su predvodili međugorski mladi. Tijekom prvog prijepodneva dana su tri svjedočanstva.

Poznati i uvelike nagrađivani mađarski glumac Eperjes Karoly govorio je o ulozi vjere i molitve u svojemu životu.

Vidjelica Vicka Ivanković svjedočila je o svojim susretima s Gospom i o onome što Gospa od nas traži i očekuje.

Mons. Sigallini, biskup Palestrine kod Rima koji je aktivno uključen u organizaciju Svjetskih dana mladih koji okupljaju mladež cijeloga svijeta oko Pape, održao je katehezu na temu: „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci“ - Dj 1,8.

Festivalski program simultano se prevodi na 15 jezika, a prijevod se prima preko radio frekvencija.

Glazbenu pratnju Festivala predstavlja međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem Prof. Martina Pere Borasa.

Radio Marija iz Austrije cjelokupni program na njemačkom jeziku preuzima za radio i za web stranicu. Meksička katolička televizija Maria Vision također snima ovogodišnji Festival mladih, a Radiopostaja MIR Međugorje program prenosi preko svojih frekvencija.