Počeo Prvi međunarodni seminar za život

datum: 16.06.2016.

U Međugorju je u četvrtak, 16. lipnja registracijom sudionika i večernjim molitvenim programom počeo Prvi međunarodni seminar za život (PRO LIFE)  koji će trajati do 19. lipnja 2016. Tema susreta je: „Čedo u utrobi” (Lk 1, 41), „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan” (Lk 6, 36).

Koordinator seminara, na kojemu se okupilo 124-ero sudionika iz 16 zemalja, je fra Marinko Šakota, međugorski župnik.  Predavači na  seminaru su: fra Ante Vučković i prof. Zrinka Jelaska.

U petak, 17. lipnja, nakon Klanjanja koje je predvodio fra Ante, počela su predavanja. Međugorski župnik fra Marinko Šakota uputio je riječi dobrodošlice okupljenim sudionicima i predavačima: „Sve vas pozdravljam, dobro došli kući. Vi ste kod kuće, znate li to? Kod Majke ste, znači kod kuće ste. Iako smo došli sa svih strana, iz 16 različitih zemalja, ipak smo kod kuće, nadam se da ćete se tako i osjećati.  Dragi prijatelji, započeli smo seminar za život, prvi seminar ovdje. Na neki način nije ni prvi, jer svi ovi seminari imaju tu dimenziju u sebi za život, svi ovi seminari ovdje u Međugorju. Ali ovaj je na poseban način fokusiran na život. A što će to biti, vjerujem da ćemo iskusiti tijekom ovih dana”.

Prof. Zrinka Jelaska, posvjedočila je da je njezin otac u Međugorju dobio poticaj da moli za njezino obraćenje (bar jednu Zdravomariju kada god prolazi Kamenitim vratima u Zagrebu). „Ja sam u pubertetu, kao i mnogi mladi otišla od Crkve. Moj otac je  cijeli život bio vjernik, nikada nije izostajao s mise. 1982. došao je  u Međugorje, da vidi što se to zbiva. Tata je rekao da je molio za mene da se obratim. Dao je zavjet da će kada god prođe Kamenitim vratima bar jednu Zdravomariju izmoliti za mene i moje obraćenje. Kada sam se  vjenčala u crkvi, to mi je rekao. Ja sam se čudila zašto samo moli za mene, imam sestru, zašto se nije molio za nju. To sam ga pitala. On je rekao da ja djelujem na druge ljude, pa kad se obratim, onda će se i ljudi oko mene obraćati. I onda sam jednoga dana shvatila da to nije bila njegova ideja, već je to bilo Gospino nadahnuće. Kada sam se vratila Crkvi i počela svaki dan odlaziti na misu, u šali je rekao da se premolio”, kazala je prof. Jelaska kojoj su djeca u utrobi njezina životna tema, osjećajna, molitvena, zagovorna, spoznajna - čak je napisala i dva znanstvena članka o jezičnome razvoju u prijerodnome razdoblju.

Fra Ante je govorio o samoj temi seminara: „Kad smo trebali smisliti naslov seminara, koji će sažeti cijeli seminar, mi smo tražili, i u tom traženju naišli na vrlo poznat tekst u Lukinom Evanđelju, u kojem će Elizabeta reći Mariji kada je ugleda: I zaigra mi čedo u utrobi. Ono što smo mi htjeli je snaga Božje riječi, da kada uzmemo Božju riječ, da se u njoj zrcali ono što bi Bog htio za svako dijete, a to znači da je Božja nakana da svako dijete bude čedo u utrobi, od prvog trenutka Božja je nakana da ono bude ljubljeno dijete. Čedo, to je dijete plus ljubav”.

Ružica Krnjak, majka troje djece iz Zagreba sudionica je ovoga seminara. O razlozima dolaska je kazala: „Ja sam na blagdan Presvetog Trojstva bila na putu, u Bratislavi, na svetoj misi. Svećenik je imao izuzetnu pro life propovijed, koju sam ja djelomično razumjela. I onda je on rekao da će doći na ovaj seminar u Međugorje. I osjetila sam poziv da dođem. Prijavila sam se. Više puta sam dolazila u Međugorje i sama, prije nego sam se udala i kasnije s djecom”. (slike)