Posjet zajednice „VJERA I SVIJETLO“ iz Vinkovaca „MAJČINU SELU“

datum: 20.10.2007.

U subotu 20.10.2007. članovi Zajednice „Vjera i svijetlo“ iz Vinkovaca došli su na hodočašće u Međugorje. Cilj im je bio predstaviti svoju djelatnost obiteljima ovog područja koje žive s istom poteškoćom, poteškoćom života sa tjelesno i mentalno hendikepiranom osobom.

Poticaj za osnivanje ovih zajednica dobili su Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu na hodočašću u Lurdu 1971. g. To su zajednice koje okupljaju osobe s mentalnim hendikepom, njihove roditelje i prijatelje koji se redovito susreću unutar svojih župa da bi zajedno molili, slavili, slušali se međusobno, njegovali zajedništvo, odnosno pomagali takvim osobama pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi. O tome govori sam Jean Vanier: „Dijeleći život s osobama s mentalnim hendikepom, otkrivamo njihovu duboku čežnju za nekim tko će ući u istinski odnos prijateljstva i zajedništva s njima. To nije isto što i velikodušnost: obično smo »velikodušni« kada činimo stvari za drugoga, ali ostajemo superiorni u odnosu na njega. Zajedništvo je, pak, prijateljstvo u kojem postajemo ranjivi jedni pred drugima. Ulazeći u odnos istinskog saveza, otkrivamo radost zajedništva i slavlja. Zajedništvo je duboko ljudska i kršćanska stvarnost. Ono je radost bivanja zajedno, ono znači zajedno dijeliti život, pomagati drugome da raste do punine svoje zrelosti. Zajedništvo je temelj svake naše zajednice. Otkrivamo da nas taj odnos zajedništva i prijateljstva s najkrhkijima, odbačenima uvodi u srce kršćanskog otajstva, u srce Isusove poruke. A ona je prije svega poruka ljubavi i zajedništva.“ (usp. Glas Koncila, 21.03.2007.)

U Hrvatskoj ima dvadesetak takvih zajednica. U Međugorje ih je došlo 68 iz dviju Zajednica „Vjera i svijetlo“ koje djeluju pri dvije vinkovačke župe: Župi sv. Vinka Palottija i Župi sv. Ćirila i Metoda. Jedna obitelj iz Mostara i jedna obitelj iz Čapljine koje su prisustvovale susretu imaju želju u svojim župama osnovati takve Zajednice.