Predsjednik međunarodne katoličke organizacije za mladež iz Indije na hodočašću u Međugorju

datum: 13.03.2006.

Početkom ožujka 2006. na hodočašću u Međugorju boravio je Manoj Sunny, po zanimanju inženjer, međunarodni koordinator katoličkog misionarskog pokreta za mladež «Jesus Youth» iz Indije (Kerala). Pratio ga je George Ettiyil, član organizacije, inače ravnatelj ispostave Lufthanse u zračnoj luci Chenay.

Katoličanstvo je duboko ukorijenjeno u indijskoj pokrajini Kerala. Iako su u odnosu na cjelokupno stanovništvo Indije katolici skoro zanemariva manjina, u Kerali predstavljaju trećinu stanovnika, odnosno 22 milijuna. Međugorska događanja nisu jako poznata u Indiji, ali je riječ Međugorje poznata. Ono što Gospa u Međugorju traži u tamošnjim se župama i obiteljima živi: molitva krunice, redovita ispovijed, sakramentalni život… Mladi dolaze u velikom broju u crkvu, vjera je jaka, ali se to u velikim gradovima mijenja jer mediji utječu na promjenu mentaliteta.

Prvi puta su čuli za Međugorje u Indiji prigodom jedne serije predavanja koje je tamo održala jedna časna sestra. Njihov prvi dojam bio je da se radi o katoličkom događanju i jednostavnoj, jasnoj poruci koja u sebi nosi veliku snagu. Čitali su knjige i poželjeli doći i vidjeti osobno. Tijekom vremena uspostavili su kontakte s Međugorjem i dobili poziv da dođu na hodočašće. Da bi dobili vizu trudili su se pune dvije godine. Prošli su kroz neviđene peripetije ali nisu odustali.

U Međugorju su sudjelovali na međunarodnom seminaru za voditelje. Osjetili su mir i radost, doživjeli su duhovnu obnovu, napose u molitvi na brdu ukazanja i na Križevcu. Dojmila su ih se i predavanja franjevaca. Susreli su vidjelicu Vicku koja ih se duboko dojmila zbog radosti i ljubavi kojima zrači.

Kako kažu, nadaju se da Međugorje neće izgubiti jednostavnost koja ga sada obilježava. Prema njihovim riječima, Marija dolazi jednostavnim ljudima. Njezin duh je ovdje, a sačuvat će se ako ljudi budu molili, ako ovdje bude onih koji žive prema njezinim porukama i koji teže prema svetosti. Oni koji dolaze izvana ne bi trebali prvenstveno tražiti materijalnu korist nego se ugledati na one stanovnike Međugorja koji žive Gospine poruke i koji su utrli put tijekom ovih 25 godina.

Pokret «Jesus Youth» osnovan je 1976. god. u južnoj Indiji (Kerala) i djeluje u 19 zemalja na svim kontinentima, među kojima su USA, Kanada, Italija, Velika Britanija, Bahrain, Kuvajt, Oman, Novi Zeland, Singapur, Australija, Njemačka, Malezija, Južna Koreja, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, itd. (Vidi www.jesusyouth.org)