Predstavljena knjiga „Živo kamenje iz Međugorja“

datum: 30.12.2016.

U Međugorju je u četvrtak 29. prosinca predstavljena knjiga „Živo kamenje iz Međugorja“. Autor je prof. umjetnosti Hubert Theler iz Švicarske. Fotografije u knjizi su popraćene izabranim Gospinim porukama, a ovo je djelo priređeno na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku. U predstavljanju knjige (monografije) sudjelovao je autor, njegova supruga Rebeka i djeca: Ezekijel i Barbara, te fra Karlo Lovrić i fra Andrija Nikić.

Gospodin Theler piše pjesme, kazališne komade, a ovo je prva knjiga sa slikama. Dolazeći u Međugorje i penjući se na Podbrdo i Križevac opažao je zanimljive likove u kamenju  i fotografirao ih.  Slike je popratio Gospinim porukama. „To je zajednički projekt  moje obitelji, jedna vrsta zahvale Međugorju za sve ono što smo ovdje doživjeli i što ćemo još doživjeti. Kod prvog penjanja gledao sam kamenje, i odjedanput to je kamenje gledalo mene. Ženi i djeci sam rekao da pogledaju lica. Počeo sam fotografirati, da se to vidi iz različitih perspektiva“, kazao je gospodin Hubert Theler u programu Radiopostaje „Mir Međugorje.

Supruga Barbara je operna pjevačica. Kazala je: „Kao dijete rasla sam s dubokom vjerom zahvaljujući baki i ocu.  2003. godine  došao je naš sin Ezekijel iz škole i rekao da želi ići u Međugorje.  Svom mužu sam rekla da moramo ići. Moj muž je bio bolestan, trebao je na operaciju leđa. Također kći Rebeka bila je kronično bolesna. Došli smo u Međugorje, iduće jutro se muž nije mogao pomaknuti, samo je plakao. Gospođa iz pansiona dala mu je dvije štake. I tako smo nas četvero išli na Podbrdo. Gore se nešto dogodilo. Moj muž je jako plakao, to ga je potreslo. Čudno, da je Rebeki već nakon putovanja bilo puno bolje. A moj muž je još gore bacio štake i bez ičije pomoći sišao dolje.  Nikakvih bolova nije imao. I nije morao na  operaciju. Kad god možemo dođemo u Međugorje zahvaliti za doživljeni mir, sreću blagoslov. Naš život se postupno promijenio. Počeli smo više moliti u obitelji“.

Na predstavljanju knjige sudjelovalo je dvjestotinjak ljudi. Iako je predstavljanje trajalo više od sat vremena, ljudi su bili oduševljeni. Dok su prikazivani dijasi na platnu, Ezekijel i Barbara pratili su to prikazivanje uz gitaru pjesmama koje su sami pisali i komponirali. Na samom kraju gospođa Theler je zapjevala bez glazbene pratnje  AVE MARIA. Moderator  večeri bila je gospođa Vedrana Vidović i činila je to veoma umješno, kako to inače na radiju čini. Vikica Dodig je prevodila s njemačkog na hrvatski jezik, a ostale prevoditeljice bile su u kabinama i prevodile s engleskog, francuskog, talijanskog, španjolskog, slovačkog i  mađarskog jezika za nazočne u dvorani. (slike)