Preminuo Fra Jozo Vasilj, ofm

datum: 19.09.2007.

U franjevačkom samostanu na Humcu 16. rujna 2007., u 64. godini života, 46. redovništva i 39. godini svećeništva, opremljen svetim sakramentima, umro je fra Jozo Vasilj, član Hercegovačke franjevačke provincije.

Obnašao je službe župnog vikara, tajnika KVRP, člana Tajništva KVRPJ, upravitelja kuće na Jablanovcu, profesora na KBF-u, profesora na FTI DI u Zagrebu, provincijala Herc. franj. provincije, profesora i odgojitelja u Kongu, rektora Franjevačkog skolastikata u Kongu, provincijala provincije sv. Benedikta Afričkog, profesora na Sveučilištu u Mostaru, vizitatora prov. sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, člana Povjerenstva za pripremu kauze mučenika, člana Vijeća za odgoj i obrazovanje, člana Povjerenstva za pokretanje stručnog časopisa, zamjenika gl. i odg. urednika Hercegovine franciscane. U misijama u Africi proveo je 12 godina. Umro je kao aktualni meštar novaka na Humcu. Pokojnikovo tijelo bilo je izloženo u novoj samostanskoj crkvi Sv. Ante na Humcu 18. rujna u 8.00 h.

Sprovodni obredi započeli su svetom misom zadušnicom u 16.00h. Svetu misu i sprovodne obrede predvodio je provincijal dr. fra Ivan Sesar. Na misi je koncelebriralo 145 svećenika. Bili su nazočni svi provincijali provincija iz BiH i Hrvatske, koji pripadaju Redu manje braće, te provincijali hrvatskih provincija trećoredaca i karmelićana.

U ime mjesnog biskupa od pokojnika se oprostio gen. vikar don Srećko Majić, u ime Hrv. franj. provincije sv. Ćirila i Metoda, provincijal fra Željko Železnjak, u ime provincije Bosne Srebrene, provincijal fra Mijo Džolan, u ime Zadarske prov. sv. Jeronima, provincijal fra Josip Sopta, u ime školskih kolega, fra Zoran Senjak, u ime misionara, fra Blago Brkić, u ime fra Jozine rodne župe Međugorje, fra Petar Vlašić, župnik, u ime provincijala fra Alexa Ilunge Mikombe provincije sv. Benedikta Afričkog iz Konga, izraz sućuti pročitao je fra Dragan Ružić, u ime Sveučilišta u Mostaru od fra Joze se oprostila dekanica prof. dr. Slavica Juka, u ime novaka, toplim i dirljivim riječima, od svoga se meštra oprostio fra Goran Azinović, u ime samostana na Humcu, riječ zahvale i sućuti izrekao je gvardijan fra Miro Šego.

Povodom fra Jozine smrti pristigli su i mnogobrojni brzojavi sućuti između kojih ističemo onaj Generalnog ministra Reda manje braće fra Josea Rodriguesa Carballa i njegova Definitorija, na kraju kojeg je Provinciji Uznesenja BDM u Hercegovini čestitao jer je imala takvoga brata i ujedno joj izrazio sućut jer je ostala bez tako uglednog člana.

Posljednjem ispraćaju, uz već spomenute svećenike, nazočili su i mnogobrojni bogoslovi i novaci iz različitih franjevačkih provincija, preko sto i dvadeset časnih sestara, veliki broj studenata i profesora sa Sveučilišta u Mostaru, te rodbina, mnogobrojni prijatelji i veliko mnoštvo vjernika.