Preminuo je Sveti Otac Ivan Pavao II

datum: 03.04.2005.

Sveti Otac Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja u 21.37 sati. Župa Međugorje i hodočasnici bili su u klanjanju pred Presvetim. U tom trenutku, svećenik je razmatrao o Isusu u Getsemanskom vrtu koji poziva učenike da s njim bdiju i mole. Pjevalo se: «Ostani tu i uza me bdij» a odmah za tim: «Trebam te, Isuse, tebi se utječem. Ti si izvor života, ti si moja utjeha, molim Te, Isuse, usliši me.»

Ivan Pavao II. bio je marijanski Papa. Njegovo papinsko geslo bilo je «Totus tuus ego sum et omnia mea tua sunt». Marija je za njega bila Majka Crkve i put koji vodi prema Kristu. U tom je smislu obnovio marijansku pobožnost, posebno molitvu krunice, uvodeći u Ružarij Otajstva svjetla. Uvijek je govorio da se marijanska pobožnost mora živjeti kristocentrično i o tome je pisao, posebno u enciklici «Redemptoris Mater» (1987) i u Apostolskom pismu «Rosarium Virginis Mariae» (2002), ali i u Apostolskom pismu «Novo Millennio Ineunte» (2001) u kojem je Mariji povjerio život ljudi i svijeta novog tisućljeća.

Sveti Otac nije službeno priznao međugorska ukazanja ali je u njih vjerovao i to je mnogima rekao. Tijekom svojeg pontifikata provodio je ono na što je Gospa pozivala.

 

Papa Ivan Pavao II. o Međugorju

Ove izjave nisu ovjerene Papinim pečatom i potpisom, ali su ih prenijeli svjedoci kojima se može vjerovati.

1. Papa je rekao vidjelici Mirjani Soldo u jednom privatnom razgovoru: "Da nisam papa, već bih bio u Međugorju i ispovijedao bih". (1987).

2. Mons. Maurillo Krieger, prijašnji biskup Florianopolisa (Brazil) bio je u Međugorju četiri puta. On piše: "1988. nakon privatne mise s Papom, on je, a da ga nitko nije ništa pitao, rekao: "Molite za mene u Međugorju". Rekao sam Papi drugom zgodom: "Idem u Međugorje četvrti put". Papa se malo sabrao i rekao: "Međugorje, Međugorje. To je duhovno središte svijeta." Isti dan sam razgovarao s drugim brazilijanskim biskupima s Papom za vrijeme ručka i rekao sam mu: "Svetosti, mogu li reći vidiocima iz Međugorja da im vi šaljete svoj blagoslov"? On je odgovorio: "Da, da, i zagrlio me."

3. Skupini liječnika, koji posebno brane dostojanstvo nerođenoga života, 1. kolovoza 1989. Papa je rekao: "Da, danas je svijet izgubio smisao nadnaravnoga. U Međugorju se mnogi tražili i našli ovaj smisao u molitvi, postu i ispovjedi."

4.Korejski katolički tjednik ("Katoličke novine") objavio je 11. studenog 1990. slijedeći članak, što ga je napisao predsjednik korejske biskupske komisije Mons. Angelo Kim: "Pri kraju posljednje Biskupske sinode u Rimu, korejski biskupi bili su pozvani na objed kod Pape. Mons. Kim tom se prigodom obratio Papi riječima: "Zahvaljujući vama, Poljska je oslobođena od komunizma." A Papa je na to uzvratio: "Nisam to ja učinio. To je djelo Djevice Marije, kako je ona to obznanila u Fatimi i Međugorju…. Ima biskupa koji su protiv...ali treba gledati i mnoštvo puka koje to jamči, pa brojna obraćenja... sve je to na smjeru Evanđelja; sve te čimbenike treba ozbiljno proučiti."

6. Papa je rekao fra Jozi Zovki 20. srpnja 1992.: "Brinite se za Međugorje, čuvajte Međugorje, ne umarajte se, ustrajte. Hrabro, ja sam s vama. Branite, slijedite Međugorje."

7. Nadbiskup Paraguaya, Mons. Felipe Santiago Benetez, u studenom 1994. pitao je Svetog Oca Papu je li ispravno dati odobrenje da se vjernici okupe u duhu Međugorja, pogotovo sa svećenikom iz Međugorja. Sveti Otac je odgovorio: "Odobri sve što se odnosi na Međugorje".

8. U neslužbenom dijelu susreta Pape Ivana Pavla II. i hrvatskog državnog i crkvenog izaslanstva održanog u Rimu 7. travnja 1995., Sveti Otac je između ostaloga rekao i to da postoji mogućnost njegova ponovnog posjeta Hrvatskoj. Pritom je spomenuo mogućnost dolaska u Split, te u marijanska svetišta Mariju Bistricu i u Međugorje. (Slobodna Dalmacija, 8. travnja 1995., str. 3.)

9. 15. ožujka 1997. dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, rekao je slijedeće: "Ponavljam da mi je prilikom mog zadnjeg razgovora s njim Papa Ivan Pavao II. rekao da bi prilikom posjeta Bosni i Hercegovini, želio posjetiti i Međugorje".

 

Gospa o Papi Ivanu Pavlu II.

1. Po svjedočanstvu vidjelaca, 13. svibnja 1982., poslije atentata na Papu, Gospa je rekla: "Njegovi su ga neprijatelji pokušali ubiti, ali ja sam ga zaštitila".

2. Gospa šalje preko vidjelaca 26. rujna 1982. svoju poruku Papi: "Neka se smatra ocem svih ljudi, a ne samo kršćana; neka navješćuje neumorno i hrabro poruku Mira i Ljubavi među ljudima."

3. Preko Jelene Vasilj, koja je imala nutarnja viđenja, 16. rujna 1982., Gospa je progovorila o Papi: "Bog mu je dao dopuštenje pobijediti Sotonu".

Traži od sviju, a posebno od Pape "širiti poruku koju sam primila od svoga Sina. Želim Papi povjeriti riječ s kojom sam došla ovdje u Međugorje: Mir; on je treba raširiti na sve strane svijeta... treba ujediniti kršćane svojom riječju i svojim propovijedanjem. Neka poglavito među mladima raširi poruke koje je primio od Oca u molitvi. Bog ga tada nadahnjuje."

Osvrćući se na poteškoće župe glede biskupa i komisija za ispitivanje događaja u župi Međugorje, Gospa je rekla: "Treba slijediti crkveni autoritet... međutim, prije nego što ona dade svoj pravorijek potrebno je duhovno napredovati. Ona svoj pravorijek neće izreći u žurbi. Događa se slično kao s rođenjem kojeg slijedi krštenje i potvrda. Crkva će potvrditi ono što je rođeno od Boga. Trebamo ići i napredovati u duhovnom životu, tjerani ovim porukama".

4. Prilikom boravka Pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, Gospa je rekla:

"Draga djeco! Danas sam s vama sjedinjena na poseban način, moleći za dar nazočnosti mog ljubljenog sina u vašoj domovini. Molite, dječice, za zdravlje moga najdražeg sina, koji trpi, a kojeg sam ja izabrala za ova vremena. Ja molim i zagovaram pred svojim Sinom Isusom, da se ostvari san, koji su imali vaši oci. Molite, dječice, na poseban način, jer sotona je jak i želi uništiti nadu u vašem srcu. Ja vas blagoslivljem. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!" (25. kolovoza 1994.)