Program molitvenog susreta mladih u Međugorju, srijeda, 3. kolovoza

datum: 04.08.2016.

Središnji događaj i ovoga dana, 3. kolovoza, na Festivalu mladih bila je sveta misa, koju je od 19 sati predslavio fra Ivan Penavić, mladomisnik, član Hercegovačke franjevačke provincije, a propovijedao je pater Ivan Ike Mandurić, član Družbe Isusove u Hrvatskoj. U koncelebraciji je bilo 446 svećenika. Preko livestreama program je pratilo 416. 200 gledatelja.

Nakon večernje svete mise, održana je procesija mladih u obliku srca, koja je je kao i prošle godine  bila u prostoru ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova s Gospinim kipom. Nakon što je Gospin kip donesen do oltara, počelo je klanjanje Isusu u Presvetom   oltarskom sakramentu. Veliki broj svećenika bio je, kao i svakoga dana, na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

U jutarnjem dijelu programa, nakon molitve fra Marinka Šakote i kateheze p. Ike Mandurića o Božjem milosrđu i žrtvi, mladima je govorio Robert Rukavina koji sa suprugom Nadom očekuje 10. dijete. On s udrugom Kup Karmel iz Zagreba organizira hodočašće obitelji u Međugorje, čija je sudionica i Marijana Rašić koja je svjedočila mladima o svome životu. „Međugorje je moj dom“ - kazala je Marijana.

Predstavljena je i Udruga Marijine ruke, udruga za potrebite u župi Međugorje, koju je predstavio vidjelac Jakov Čolo. Mladima je svjedočio i Mijo Mioč, koji je u zajednici Milosrdni otac, u Bijakovićima. Tu zajednicu osnovao je pok. fra Slavko Barbarić.

U popodnevnom dijelu programa, nakon stanke, mladima je govorio Francesco Vaiasuso iz Italije. Sve do 31. godine svojega života Francesco Vaiasuso nije ni slutio da je opsjednut, sve do susreta s ocem Matteom La Gruom, po čijoj se molitvi pokazalo da njegovo tijelo muči sam Sotona i k tome dvadeset i sedam legija demona koji su mu od najranije dobi mučili tijelo, razum i dušu. Od toga trenutka započela je svakodnevna bitka za oslobođenje od zlih duhova koji su neopazice učinili njegov život nepodnošljivim, uništavajući malo-pomalo njega, njegov brak i sve njegove odnose. Tek nakon dugih godina molitve egzorcizma otkrit će se i zašto: uzrok njegovu opsjednuću leži u događaju koji se zbio još dok je bio mali dječak.Ovo potresno svjedočanstvo donosi osobnu ispovijest čovjeka koji je sam bio opsjednut i koji je, nakon duge i teške bitke, doživio potpuno oslobođenje.

Mladima se predstavio i član  Međunarodnog zbora i orkestra Viktor Neugebauer iz Mađarske koji je govorio o svojoj misiji. Na kraju popodnevnog dijela programa o biciklističkom hodočašću za mir, na relaciji Međugorje - Padova svjedočio je Franjo Lovrić, sudionik tog hodočašća. (slike)