Program molitvenog susreta mladih u Međugorju u četvrtak 3. kolovoza

datum: 04.08.2017.

Središnji je događaj na Međunarodnom molitvenom susretu mladih i ovoga dana, 3. kolovoza, bila sveta misa, koju je u 19 sati predslavio fra Emanuel Josić, mladomisnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Propovijedao je kardinal Ernest Simoni-Troshani iz Albanije. U koncelebraciji je bilo 507 svećenika. Preko livestreaminga večernji program su pratila 764 740 gledatelja.

Nakon večernje svete mise, kao i prethodnih godina, na prostoru ispred vanjskog oltara održana je procesija s Gospinim kipom. Nakon što je Gospin kip donesen do oltara, počelo je euharistijsko klanjanje. Svih je ovih dana veliki broj svećenika bio na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

U jutarnjem je dijelu programa, nakon uvodne molitve fra Marinka Šakote i kateheze o. Jacqesa Philippea iz zajednice Blaženstva, o patnji Crkve u Albaniji mladima progovorio kardinal Ernest Simoni-Troshani iz Albanije, a potom o životnoj tragediji i pronađem spasu za obitelj u Međugorju Angela Hayes iz Irske s obitelji. Naime, njezin je sin Alan član Međunarodnog zbora i orkestra, a na kraju je i sam otpjevao pjesmu posvećenu svojoj majci. 

Kardinal Ernest Simoni je teško trpio za vrijeme komunističke vladavine u Albaniji. Za apostolskoga pohoda pape Franje Albaniji u rujnu 2014. godine, tadašnji se vlč. Simoni susreo s njim, te je i javno izrekao svoje životno svjedočanstvo. Bio je to jedan od najdirljivijih susreta u pontifikatu pape Franje, o kojem su izvijestili gotovo svi svjetski mediji. Upravo zbog njegova svjedočanskog života i trpljenja za Krista i Crkvu, papa Franjo ga je na konzistoriju održanom u Rimu u studenom 2016. godine imenovao kardinalom.

U popodnevnom je dijelu programa od 17 sati mladima govorio Tim Guénard iz Lourdesa. (slike)