Program posljednjeg dana Festivala mladih u Međugorju, subota, 5. kolovoza

datum: 06.08.2017.

Posljednji dan cjelodnevnog program 28. Međunarodnoga molitvenog susreta mladih u  Međugorju bio je u subotu 5. kolovoza. Jutarnji program počeo je molitvom fra Marinka Šakote, koordinatora ovoga susreta, a nastavio se katehezom o. Jacquesa Philippea iz zajednice Blaženstva. Mladi su potom čuli  svjedočanstvo Jamesa i Daniela Wahlberga, oca i sina iz SAD-a, o njihovu osobnom, ali i obiteljskom obraćenju. James je kazao kako je prije osam godina započeo proces njegova obraćenja nakon svijeta droge i alkohola, u kojem je bio zarobljen i njegov sin Daniel, koji je spas pronašao u zajednici Cenacolo.

A mladima su govorili i bračni par s troje djece Gabrijela Veselá i Antonín Veselý iz Češke. Na kraju dopodnevnog programa Mélanie Arrivé iz Francuske je upoznala sudionike Festivala s Prvim međugorskim Festivalom mladih koji je održan u Parizu 13. svibnja. U popodnevnome dijelu od 17 sati sudionici su mogli čuti životnu priču novinarke Benedette Frigerio, koja je svjedočila o svome obraćenju. Sudjelovao je i fra Alessandro Brustenghi iz Asiza, koji će u nedjelju 6. kolovoza s Međunarodnim zborom održati i prigodni koncert.

Slijedio je večernji molitveno-liturgijski program. Svetu misu od 19 sati predslavio je fra Zvonimir Pavičić, mladomisnik Hercegovačke Franjevačke provincije, uz suslavlje 454 svećenika. Propovijedao je fra Franjo Dušaj, franjevac iz Crne Gore, a nakon svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Marinko. Tijekom mise, odnosno za vrijeme zborne molitve, pred oltar je donešeno platno na kojemu su mladi ovih dana pisali svoje molitve i zahvale. Tako su mladi sve svoje molitve i nakane stavili pred Gospodina u ovoj euharistiji. Svećenici su blagoslovili predstavnike pojedinih zemalja koji će sa simboličnim znakom poslanja poći u svoju zemlju, kako bi tamo živjeli ono što su u Međugorju primili. Večernji je program preko livestreaminga pratio 789 421 gledatelj.

Fra Marinko je na kraju misnog slavlja zahvalio mladima i svima koji su sudjelovali u organizaciji: „Došli smo do konca 28. Mladifesta. Samo jedna riječ dolazi – Hvala! Bogu hvala, hvala dragoj Gospi, Kraljici mira. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji cijeloga programa. Hvala i svima vama dragi mladi prijatelji na svjedočanstvu žrtve i ljubavi uz toliko radosti.“

Rastavši se uz pjesmu, mladi su se uputili prema Križevcu, gdje se 6. kolovoza, tj. na blagdan Preobraženja Gospodinova, u 5 sati ujutro slavila misa kojom je i službeno završen Festival mladih. (foto)