Program posljednjeg dana molitvenog susreta mladih u Međugorju, petak, 5. kolovoza

datum: 06.08.2016.

Program 27. međunarodnog molitvenog susreta mladih pod geslom „Budite milosrdni“ nastavljen je i u petak, 5. kolovoza. Jutarnji program počeo je molitvom fra Marinka Šakote i nastavio se katehezom fra Antonia Šakote, na službi u Mostaru.

Mladi su potom čuli  svjedočanstvo Magnusa MacFarlane-Barrowa iz Škotske, i njegovih prijatelja. Magnus je utemeljitelj humanitarne organizacije Mary's Meals-Marijini obroci. Prikazan je i film Generacija Nade.

U popodnevnome dijelu od 16 sati sudionici su mogli čuti Gorana Ćurkovića, koji je prošao zaista nevjerojatan životni put. Već u najranijoj mladosti zapao je u okove droge te je zamrzio svoje roditelje. Posjećivao je mnoge bolnice i psihijatrije. Liječnici i psihijatri su ga proglasili šizofreničarem. Tada mu jedna gospođa plaća kartu za Međugorje i, kasnije se ispostavilo, taj događaj mijenja njegov život iz temelja. Danas je sretno oženjen i sa suprugom ima petero djece.

Potom je govorio dr. sc. Elio David Alvarenga, iz Hondurasa. Rektor je katoličkog sveučilišta „Naše Gospe Kraljice Mira“. Veliki je prijatelj Međugorja i zaljubljenik u Gospu. U malom gradiću Danlí okruženom planinama, u provinciji El Paraíso na jugu Hondurasa, 2006. godine podignuta je vjerna kopija crkve sv. Jakova Apostola. Dva okolna brda pretvorena su u Podbrdo i Križevac, a postavljen je i Plavi križ. Mjesni je biskup to mjesto proglasio svetištem i od tada je mali Danlí, postao stjecištem hodočasnika iz cijele Latinske Amerike. Crkva sv. Jakova Apostola sagrađena je u jednom od kampusa Katoličkog sveučilišta koje pripada nadbiskupiji Tegucigalpa.

Slijedio je večernji molitveno-liturgijski program. Svetu misu od 19 sati predslavio je fra Petar Komljenović, mladomisnik iz Provincije Presvetog Otkupitelja Split-Sinj, u suslavlju 388 svećenika. Propovijedao je fra Antonio Šakota, a nakon svete mise uslijedilo je klanjanje. Tijekom mise odnosno za vrijeme molitve vjernih prinijelo se platno na kojemu su mladi ovih dana pisali svoje molitve i zahvale. Svećenici su blagoslovili predstavnike mladih koji će sa simboličnim darovima – križem, krunicom i slikom Milosrdnog Isusa poći u poslanje svaki u svoju zemlju, da tamo žive ono što su primili.

Prisutno je bilo i 25 mladih fratara, koji se pripremaju za vječne zavjete, iz 5 provincija hrvatskog naroda. Ove večeri je preko interneta program pratilo 516 300 gledatelja.

Fra Marinko je na kraju kazao: „Došli smo do kraja 27. Mladifesta! Stalno mi dolazi samo jedna riječ: Hvala! Hvala! Bogu hvala! Hvala Gospi dragoj, Kraljici mira! Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i u realizaciji programa! Hvala svima vama dragi mladi prijatelji“! Rastavši se uz pjesmu, mladi su se uputili prema Križevcu, gdje se ujutro u 5 sati slavila misa kojom je završen Festival mladih. (slike)