Propovijed apostolskog nuncija mons. Luigija Pezzuta u Međugorju na Svjetski dan mira

datum: 01.01.2019.

Njegove Ekselencija mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH predvodio je u 11 sati misno slavlje u crkvi sv. Jakova u Međugorju u utorak 1. siječnja 2019. godine na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira. Prenosimo njegovu propovijed:

 

Preuzvišena  Ekselencijo,

Predraga subraćo u svećeništvu,

Predragi redovnici i redovnice,

Ljubljena braćo i sestre u vjeri,

 

Na početku Nove godine želimo postati svjesni činjenice da je za vjernika vrijeme dar Božji; i stoga se mora  živjeti s osjećajem odgovornosti, jer u vremenu su u igri naši izbori, u vremenu također živimo iskustvo vlastitih  granica, koje  se nadilazi Providnošću koja dolazi od Oca,  koji preobražava cijelo vrijeme spasenja.

I doista, u vremenu  smo također pozvani prihvatiti i zajedno učiniti plodonosnim veliki dar mira, o kojemu danas želimo razmišljati, vođeni papom Franjom, koji nam i ove godine predaje svoju  Poruku za Svjetski Dan Mira, naslovljen: Dobra politika  u službi mira.

U ovoj poruci Papa ide u korijen opredjeljenja za opće dobro. To je "poslanje" - objašnjava - koje ne može ne uzimati u obzir "zaštitu prava" i poticanje "dijaloga između čimbenika društva, između generacija i kultura".

Potvrda, bolje podsjetnik, koji, dok naglašava kako  "politička odgovornost pripada svakom građaninu", dodaje da ovo načelo vrijedi  "posebno za one koji su dobili mandat  da štite  i vladaju". Na njima je da preuzmu obveze, akcije, mjere, sposobne ojačati zajednicu, povezati u dijalog i vrlo udaljene čimbenike, raditi da bi se  međusobno razumjeli. Daleko od predrasuda, u bratstvu. Doista,  nema mira bez uzajamnog povjerenja. "A povjerenje kao svoj prvi uvjet ima poštivanje dane riječi". 'Ne' dakle, praznim obećanjima, slikovitim obećanjima za koja se već zna da  neće biti održana. 'Da' djelima koja su sposobna uključiti sve društvene čimbenike u izgradnji općeg dobra.

"U skladu s vlastitim pozivom, kao što je Pavao VI. napisao u svojem Apostolskom Pismu "Octogesima adveniens", politička moć se mora znati osloboditi od vlastitih interesa kako bi pažljivo uzela u obzir vlastitu  odgovornost prema dobru svih, nadilazeći i nacionalne granice. Ozbiljno shvaćanje politike na njezinim  različitim razinama - lokalnim, regionalnim, nacionalnim i svjetskim - znači potvrditi  dužnost čovjeka, svakoga čovjeka, da prepozna konkretnu stvarnost i vrijednost slobode izbora koja mu je ponuđena, kako bi pokušao zajedno ostvariti dobro grada, naroda, čovječanstva". Politika, dakle, kao krhka i istovremeno snažna stvar, ne smije se tretirati bez poštovanja prema potrošenim  zajedničkim mjestima, već se uvijek mora poštivati. Kao poziv i zadaća. Kao najviši oblik ljubavi, ponovno uzeti sliku pape Montinia, koju često citira papa Franjo, zapovjednički odbaciti bez žalbi na teorije, postupke, promišljene intervencije i ostvarene samo da bi se podigli zidovi i nadvladalo drugoga, da bi se osnažile  kulturne, društvene i političke podjele.

Poruka za Dan 1. siječnja 2019. umjesto toga donosi sa sobom dobre mladice zajednice koja se temelji na društvenom prijateljstvu, koja vrednuje posebnosti, što se svodi na  osobno i zajedničko zalaganje za dobro svih. Sveti Ivan XXIII. u enciklici "Mir na zemlji" (1963.) podsjetio je: "Kada u ljudska bića prodre svijest o njihovim  pravima, iz te svijesti ne može ne izvirati upozorenje i  na njihove dužnosti: u subjektima koji su vlasnici tvrtki da vrednuju prava kao nužnost i izraz  dostojanstva radnika; te u svim drugim ljudskim bićima obvezu priznati ista prava i poštivati ​​ih (7) "

Stoga smo pozvani "donijeti i navijestiti mir kao radosnu vijest jedne budućnosti u kojoj će svako živo biće biti shvaćeno u njegovu dostojanstvu i njegovim pravima".

Vrlo je znakovito da,  u tom kontekstu, papa Franjo posvećuje članak 5. svoje Poruke mladima i politici: „Dobra politika promiče sudjelovanje mladih i povjerenje u drugoga. To je posebno važno u Bosni i Hercegovini gdje možemo vidjeti ne migraciju, nego  upravo egzodus mladih u inozemstvo. Kada se umjesto toga politika konkretno svede na poticanje mladih talenata i zvanja koja traže ostvariti se, mir se širi u savjestima i na  licima. To postaje  jedno dinamično povjerenje, koje želi reći "imam povjerenja u tebe i vjerujem tebi" u mogućnosti zajedničkog rada za opće dobro ". Jedan od razloga egzodusa nisu samo ekonomska pitanja, nego i nedostatak povjerenja. Mladi nemaju povjerenja u institucije. Ovo povjerenje bi trebalo biti pokazano na jedan uvjerljiviji način od strane odgovornih za opće dobro.

Nedostatak povjerenja rađa strah, koji se očituje protiv svega onoga što je drugačije. Vaša zemlja se nalazi u vrlo posebnoj situaciji. S jedne strane, to je zemlja u kojoj mnogi odlaze u inozemstvo, a s druge strane, to je zemlja prolaska brojnih  ljudi koji odlaze u potragu za boljim životom. Često su nerazumijevanje i očaj  izvor nesporazuma. U Svojoj poruci Sveti Otac kaže: "Ne mogu se podržati  politički govori koji nastoje optužiti migrante za sva zla  i siromašne lišiti nade. Potrebno je međutim  naglasiti da se mir temelji na poštivanju svake osobe, bez obzira na njezinu životnu priču,  na poštivanju prava i općeg dobra, kao i poštivanju Stvorenoga koje nam je povjereno, i  na temelju moralnog bogatstva kojega  su nam predali prošli naraštaji".

Na kraju,  Sveti Otac povjerava  politiku mira Gospi. S njim se također i mi povjeravamo.

U ovoj zadaći, danas i uvijek,  neka nas prati majčinska zaštita i zagovor,  Majke Gospodinove, Majke Crkve  i naše Majke,  Kraljice Mira.