Proslavljen blagdan sv.Jakova

datum: 29.07.2013.

Blagdan sv.Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u četvrtak, 25. srpnja 2013. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve.
Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, kojeg su ove godine nosili vijećnici mjesnih zajednica Bijakovići i Međugorje, krenula je u 10, 45 sati iz crkve, uz pjevanje litanija. Na kraju misnog slavlja u Gaju, kojega su pjesmom uveličali članovi Velikog župnog zbora na čelu sa s. Irenom Azinović, nazočne je pozdravio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, nakon čega su nastupile folklorne skupine iz međugorske župe.
Župljani su se za proslavu pripremali molitvenim programom u župnoj crkvi sv. Jakova kroz šest dana. U Međugorju je za ovaj blagdan slavljeno još 9  sv. Misa na stranim jezicima. Ured informacija zabilježio je da su taj dan u Međugorju boravili  hodočasnici iz: Njemačke, Austrije, SAD-a, Francuske, Italije, Ukrajine, Španjolske, Portugala, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Irske te hodočasnici iz više mjesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. (slike)