Proslavljen blagdan Uzvišenja svetoga križa u Međugorju

datum: 12.09.2016.

U Međugorju je 11. rujna 2016. proslavljen blagdan Uzvišenja svetoga križa koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.  Svete su mise slavljene u župnoj crkvi u 7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa, koju je predvodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, slavljena je uz sudjelovanje mnoštva župljana i hodočasnika na Križevcu u 11 sati.

„Dragi vjernici, dragi štovatelji križa Isusova, dragi štovatelji Blažene Djevice Marije, one koja je podno križa stajala. Danas na ovom svetom mjestu, na Križevcu, kao što je i tradicija već dugi niz godina, još od 1934., na prvu nedjelju nakon blagdana Male Gospe slavimo ovdje svetu misu. Mnoštvo naroda iz ovih krajeva, iz Hercegovine i iz cijeloga svijeta dolazi ovdje na Križevac razmatrati o Isusovom križu i dolazi svoj pogled upraviti prema križu odakle dolazi spasenje. Stoga smo danas ovdje, okupljeni oko križa Kristova, okupljeni oko najveće svetinje naše vjere“, kazao je fra Damir u propovijedi.

U podne je slavljena sveta misa na vanjskom oltaru  župne crkve, koju je predvodio fra Ivan Dugandžić, za sve one koji nisu mogli na Križevac. Večernju svetu misu predvodio je fra Vjekoslav Milićević u koncelebraciji 69  svećenika. Kao i svake godine, rijeke hodočasnika slijevale su se u Međugorje već tijekom noći. Mnogi od njih su došli pješice, neki i bosonogi. (slike)