Prvi Mladifest u Poljskoj

datum: 28.11.2014.

Nakon 25 godina Mladifesta u Međugorju, održan je prvi festival mladih i u Poljskoj. Osim Bijele Hrvatske i pape u bijelom (sv. Ivana Pavla II.), Poljake i Hrvate sada veže i Međugorje. Poljaci su i ranije hodočastili u Međugorje, no sada na neki način Međugorje ide u Poljsku i ta će povezanost biti čvršća i plodonosnija. Tako je barem izgledalo tijekom tri dana druženja mladih Poljaka i mladih iz Međugorja.

Grad-domaćin poljskoga Mladifesta bio je Piotrkow Trybunalski u središnjoj Poljskoj, a organizirala ga je Zaklada Divine Mercy (Božansko milosrđe) koja vodi i Poljski Informativni centar Mir Međugorje. Maciej Zajac, upravitelj Zaklade, na ovu je ideju došao prije nekoliko godina u razgovoru s fra Dankom Perutinom. Nakon što su se obojica time oduševili, Maciej je krenuo u realizaciju. Poljski se Mladifest ostvario pod geslom „Nada pak ne postiđuje“.

Program je započeo u petak 14. studenog na spomendan sv. Nikole Tavelića, prvoga hrvatskoga kanoniziranog sveca. Trajao je tri dana i bio posve nalik onom međugorskom, uz izostanak pojedinih elemenata međugorskoga festivala, jer u tri dana ne može stati sve ono što stane u tjedan dana, a nema ni međunarodne dimenzije koja je tako karakteristična za Međugorje. Ono najvažnije bilo je tu: krunica, sv. Misa, klanjanje, predavanja, svjedočanstva i naravno pjesma i ples.

Za taj bitan dio programa, baš kao i u Međugorju, bio je zadužen međunarodni zbor i orkestar pod dirigentskom palicom prof. Damira Bunoze. Ovdašnji je program bio nešto manji od međugorskoga, ali ništa manje veličanstven. Tridesetak mladih glazbenika i dvanaest plesačica – framašica, zajedno s dirigentom prof. Bunozom i međugorskim župnim vikarom fra Stankom Ćosićem, prešlo je 1418 km dug put iz Međugorja do Poljske da bi prenijeli ono što krasi Mladifest: radost, vedrinu, osmijeh, zajedništvo, smijeh i poruku mira. Pridružila im se i nekolicina mladih iz Italije, Češke, Slovačke, Poljske i Libanona. Pjesmom su obogaćivali program, ali i srca sudionika.

Program se odvijao u dvorani sportsko-rekreacijskog centra grada Piotrkow Trybunalski. Pristiglo je oko 700 Poljaka iz 122 grada. Među sudionicima je bilo mladih, starih, svećenika i redovnica. One mlađe privukao je već sam početak: festival je otvorio Muniek Staszczyk, vokalist popularne rock grupe T. Love kratkim koncertom i svjedočanstvom o svom putu obraćenja, na kojem je bitnu ulogu odigralo Međugorje. Tijekom programa svoje su mjesto našli i poznati poljski propovjednici koji su se obratili mladima. Kao i u Međugorju, članovi zajednice Cenacolo govorili su o izlasku iz pakla droge i novom životu u Kristu Isusu. Prikazan je i film o djelovanju humanitarne organizacije Mary's Meals koja je plod Međugorja. Svjedočanstvo o svom putu obraćenja iznio je i Maciej Zajac, organizator festivala. O ulozi Međugorja u vlastitom životu govorilo je nekoliko mladih iz Međugorja i prof. Damir Bunoza. Cijeli je program simultano prevođen na poljski (za Poljake), odnosno hrvatski (za Hrvate). Večernju svetu Misu predslavili su razni svećenici iz Poljske, a propovijedao je fra Stanko Ćosić iz Međugorja.

Ozračje koje je vladalo u dvorani tijekom festivala pokazalo je toplinu i srdačnost mladih Poljaka. Svaki susret u kojem se slavi Bog neizbježno dodiruje ljudsko srce, posebice ako je riječ o srcu koje traži Boga, koje je otvoreno za promjene, za ljubav, iscjeljenje, mir i radost. Organizatori festivala, ponosni i radosni, najavljuju nastavak. Drugi festival mladih u Poljskoj očekujemo već iduće godine i tome se unaprijed radujemo! (slike)