Razgovor s fra Svetozarom Kraljevićem, ravnateljem Majčina sela

datum: 24.12.2008.

Majčino selo je Ustanova za odgoj i skrb djece i mladeži i djeluje od 1993. god. u Bijakovićima, župa Međugorje. Utemeljitelj je pok. Fra Slavko Barbarić. Sadašnji ravnatelj Majčina sela je fra Svetozar Kraljević. S njim smo razgovarali o Božiću u Majčinu selu te o osvrtu na proteklu godinu.

 

Fra Svetozare, kako se pripremate za doček i proslavu Božića u Majčinu selu?

Fra Svetozar: Ima tu više elemenata. Djeca se trude završiti što bolje ovo polugodište, popraviti ocjene, čistih i kvalitetnih ocjena doći iz škole. Još imamo riješiti neke praktične stvari. Baš smo razgovarali koja se djeca trebaju pripremiti za odlazak kući, koja možda ne bi trebala ići kući, koja to mogu, koja ne mogu… onda imamo pitanje osoblja koji će ovdje ostati. To je čitava priprema, i to je doista kompleksno. Naš je tim ovih dana intenzivno radio na svim tim pripremama.

 

Kakva je bila protekla godina u Majčinu selu?

Fra Svetozar: Bila je puna života, puna događanja. Kada kažemo Majčino selo, mislimo na Dječje selo gdje sada imamo 54 djece, ali mislimo i na vrtić, na zajednicu Milosrdni otac, na zajednicu Majka Krispina gdje primamo nezaštićene žene koje imaju problema.

Vjerujem da će i jedna žena i njezino dvoje djece iz Ljubuškog ove godine imati kvalitetniji Božić. Ona je bila kod nas dva mjeseca i na taj je način svome mužu rekla: „'Idi se liječiti od alkohola, idi mijenjaj svoj život“, i on je u ta dva mjeseca doista shvatio da mora mijenjati svoj život. Ona će ove godine po prvi put nakon dugih godina imati Božić bez alkohola, Božić trijezan, kvalitetan i pozitivan. Imamo još drugih osoba, žena, majki, djece, koji će imati čist, duhovan, Božji Božić. Tu su i momci koji neće ovaj Božić provesti na ulici.

 

Na što stavljate naglasak u radu s djecom?

Fra Svetozar: U Dječjem smo se selu kroz sve ovo vrijeme na praktičan način trudili djeci organizirati osmišljen život u kojem će im biti omogućeno kreativno živjeti svakoga dana. Ne može televizija kreativno ispuniti život. Mi u Majčinu selu organiziramo pjevanje i neke umjetničke sekcije, i naravno učenje u školi i sport. Uvijek smo poklanjali pažnju molitvi.

 

Nedavno netko reče: 'Ako tražimo sreću sebi, onda je nikada nećemo naći. Ako tražimo sreću nekomu do sebe, ako se trudimo usrećiti čovjeka do sebe, onda ćemo naći i sebi i onomu do sebe sreću. Na taj način ja svima želim, dobar, blagoslovljen i svet Božić.

Dragana Dugandžić i Ivana Zovko