Šesta obljetnica preminuća fra Slavka Barbarića

datum: 27.11.2006.

U petak 24.11.2006. međugorski župljani i hodočasnici obilježili su šestu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića molitvom Križnog puta na Križevcu u 14 h te večernjom svetom Misom i klanjanjem pred križem u župnoj crkvi.

Fra Slavko je preminuo na Križevcu neposredno nakon što je predvodio posljednji Križni put svog života u petak 24. studenog 2000. Pri silasku, nekoliko metara ispod četrnaeste postaje, osjetio je slabost, izgubio svijest i dušu predao Gospodinu. Umro je između trinaeste postaje, gdje Isusa skidaju s križa, i četrnaeste, gdje Isusa polažu u grob. Umro je podno križa, kao ponizan sluga svojeg Gospodina: blizu da bliže ne može, ali niže… Umro je poput svetog Franje, na goloj zemlji, nakon što je cijeli svoj život nesebično dao i razdao ljubeći, poput Gospodina. „Kao što je mene Otac ljubio, tako sam ja ljubio vas. Ljubite jedni druge…“ Bilo je to oko 15,30h.

24.11.2006., na tom istom Križevcu, nebrojeni župljani i hodočasnici molili su Put Križa razmatrajući Božju ljubav koja se bezrezervno daje… sjećajući se Fra Slavka koji je tu ljubav vjerno slijedio, u službi međugorskih hodočasnika punih 18 godina.

Pored puta, na mjestu na kojem je fra Slavko dušu predao u Gospodinove ruke, danas se nalazi fra Slavkov reljef u bronci ugrađen u sam kamen. Između dvije postaje Križnog puta, taj spomen-kamen ostaje kao znamen i spomen na čovjeka koji je slijedio Evanđelje i širio poruke Kraljice Mira.

U Međugorju se nalazi još jedan spomen na fra Slavka: Na prvu obljetnicu fra Slavkove smrti, u Majčinom selu bio je postavljen brončani spomenik, rad talijanskog kipara Carmela Puzzola, fra Slavkovog osobnog prijatelja. Kratko prije svoje smrti, fra Slavko je bio zamolio Carmela Puzzola da osmisli vanjsko uređenje slobodnog prostora na ulasku u Majčino selo. Umjetnik tada ni slutio nije da će na tom mjestu stajati fra Slavkov kip, kao sjećanje i podsjećanje, kao poziv na nasljedovanje na putu kojeg nam ukazuje Gospodin i Njegova Majka Marija, putu kojeg je fra Slavko tako divno ostvario u svom životu postajući primjer mnogima.

Svečanu večernju Svetu Misu za fra Slavka Barbarića u petak, 24.11.2006. u prepunoj međugorskoj župnoj crkvi predslavio je međugorski župnik Dr. fra Ivan Sesar u koncelebraciji s hercegovačkim provincijalom fra Slavkom Soldom, fratrima na službi u Međugorju, te brojnim fratrima i svećenicima-hodočasnicima.