Skupina gluhonijemih hodočasnika iz Italije

datum: 04.07.2006.

Od 2. do 5. srpnja 2006. na hodočašću u Međugorju boravila je skupina od 30 gluhonijemih osoba iz Italije (Rim, Abruzzo, Marche) kojima su se pridružile još četiri osobe. S njima je došao i otac Vincenzo Di Blasio, njihov duhovnik i prevoditelj koji pripada „Maloj misiji za gluhonijeme“ koju je u 19. stoljeću osnovao Don Giuseppe Gualandi. O. Di Blasio kaže da su osobe s ovim teškom hendikepom posebno otvorene za ono što je vezano uz gledanje - dakle i za fenomen ukazanja - pa je s njima već hodočastio u Lurd i u Fatimu. Ovo je njegovo drugo hodočašće u Međugorje gdje otkriva Gospu pod jednim drugačijim aspektom.

Citirajući Helen Keller koja je bila i slijepa i gluhonijema, on kaže: „Nemogućnost gledanja čovjeka odvaja od stvari, a nemogućnost slušanja i govorenja odvaja ga od ljudi, i zato je gluhonijemost teža od sljepoće.“ Iz tog razloga otac Di Blasio uvijek teži tome da uz gluhonijeme na hodočašće pođu i osobe bez tog hendikepa. Kaže da je njihovo iskustvo tada dvostruko: susreli su i Boga i čovjeka.

Hodočašće je organizirala „Opera Romana Pellegrinaggi“, agencija za hodočašća Rimskog vikarijata koja neposredno ovisi o Papinom kardinalu Vikaru. (Vidi: http://www.orpnet.org)