Slavljena sveta misa na Križevcu

datum: 10.09.2017.

U Međugorju je 10. rujna 2017. proslavljen blagdan Uzvišenja križa Kristova koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.  Svete su mise slavljene u župnoj crkvi u  7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa, koju je predvodio fra Antonio Šakota, župni vikar u  župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u suslavlju međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 20 koncelebranata, slavljena je uz mnoštvo župljana i hodočasnika na Križevcu u 11 sati.

„Draga braćo i sestre, hvaljen Isus i Marija. Okupljeni smo danas na našem Sinaju, našoj Golgoti i na našem Taboru. Okupljeni smo danas oko ogromnog križa. Taj križ trebao bi biti znak raspoznavanja. On nas podsjeća na ono što jesmo, na ono što bismo trebali biti, a najviše na Onoga koji nas je otkupio cijenom svoje krvi. Istina, kroz povijest bilo je i drugih znakova koji su simbolizirali Krista, od filozofa do pastira, ali od onoga trenutka kad se carica Jelena zaputila u Jeruzalem tražiti Kristov križ na Kalvariji, malo pomalo križ je postao i do danas je ostao najznačajniji kršćanski simbol”, rekao je fra Antonio u propovijedi.

Okupljenima na Križevcu na kraju se obratio i međugorski župnik fra Marinko Šakota: „Bogu hvala za ovaj dan, za ovaj blagdan, za graditelje ovoga križa, za Kraljicu mira koja nas poziva da molimo pred križem, da upoznajemo mudrost s križa i da se osnaženi s ovoga brda vraćamo svojim domovima. Nadam se, vjerujem da će tako biti i danas”.

Kao i svake godine, rijeke hodočasnika slijevale su se u Međugorje već tijekom noći. Mnogi od njih su došli pješice, neki i bosonogi. Toga dana u Međugorju su boravile skupine hodočasnika iz: Hrvatske, Njemačke, Engleske, Irske, SAD-a, Italije, Francuske, Austrije, Nizozemske, Koreje, Slovačke, Ukrajine, Češke, Portugala, Poljske, Južnoafričke Republike, Libanona, Kanade i Španjolske. (slike)