Srednjoškolke na molitveno-odgojnom seminaru u Međugorju

datum: 19.10.2016.

U Domus Pacis u Međugorju je od 14. do 16. listopada održan molitveno-odgojni seminar za srednjoškolke kojeg su vodile s. Danijela Brekalo i s. Ivana Čuić. Na seminaru je sudjelovalo 20 djevojaka iz Ljubuškog, Posušja, Gradnića, Bijelog Polja i Tomislavgrada.

Susret smo započeli svetom misom u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, a nakon toga večer smo provele u međusobnom upoznavanju i slavljenju Gospodina kroz pjesmu. Sljedeći smo dan imali priliku za molitvu i susret sa sobom i Gospodinom razmatrajući ulomak iz Lukina evanđelja, Prispodobu o talentima. Razgovarali smo o talentima koje nam je Bog u povjerenju darovao i koje trebamo neprestano otkrivati kako bi bili na pomoć drugima i na slavu Gospodina.

Talenti koje dobijemo su potpuno nezasluženi, ali naša je odgovornost kako ćemo ih upotrijebiti. Što više dobijemo, veća nam je odgovornost. Na nama je hoćemo li ih koristiti u jednostavnosti i sa zahvalnošću, hoćemo li se radovati svojim darovima i darovima drugoga, ili ćemo gledati nezadovoljnim i ljubomornim očima.

Upravo smo o zahvalnosti i poticanju drugoga na dobro razmišljali u drugom dijelu dana. Slušajući kako je potreban samo jedan čovjek koji svojom gestom ili riječju može potaknuti ljude oko sebe, učile smo kako radost možemo pronaći u malim stvarima koje često ne zamjećujemo. Djevojke su iznijele svoja razmišljanja gdje se moglo primijetiti kako im je važno da budu prava slika Krista Isusa i svjedočanstvo Njegove dobrote u ovom svijetu.

U nedjelju smo, nakon euharistijskog slavlja, izmijenili svoja iskustva ovih trodnevnih intenzivnijih poticaja na molitvu i promišljanje. Zahvalne Gospodinu na danima zajedničkog druženja i milosti koju smo mogle osjetiti kroz ovo darovano vrijeme, te radujući se onomu što smo primile, rastale smo se uz želju za ponovnim dolaskom na Izvor, kazuje jedna od voditeljica seminara, s. Ivana.