Štafeta Bolzano – Međugorje

datum: 27.04.2007.

Trinaestoro prijatelja, članova jedne sportske skupine iz mjesta Zanica kod Bolzana u Italiji poduzelo je hodočasničku štafetu dugu 640 kilometara od svoje župe do Međugorja. Svakog dana hodalo se odnosno trčalo od 7 sati ujutro do pola devet navečer. Članovi štafete izmjenjivali su se svakih dvanaestak kilometara, neki su hodali a neki trčali, već prema mogućnostima. Jedan sudionik s invaliditetom hodao je puna dva kilometra. Da bi na taj način došli od Bolzana do Međugorja trebalo im je sedam dana. Put ih je vodio do Ancone gdje su se ukrcali na trajekt za Split, zatim od Splita preko Stobreča, Šestanovca i Zagvozda, Slivna, Vitine i Ljubuškog do Međugorja. U pratnji su se nalazile dvije kamp-prikolice u kojima su noćili.

            Kad bi jedan hodač – trkač krenuo na svoju dionicu štafete, oko vrata bi nosio medaljicu Kraljice Mira koju su za ovu prigodu dali napraviti u Italiji. Pamte brojne lijepe i dirljive susrete s nepoznatim ljudima koje su susretali tijekom puta i koji su im na razne načine izlazili ususret.

            Prije polaska, župljani njihove župe povjerili su im svoje molitvene nakane i novčane priloge koje su ovi neobični hodočasnici po dolasku stavili pred oltar u međugorskoj župi za vrijeme talijanske hodočasničke sv. Mise.

            Ova skupina svake godine organizira slične štafete u razna svetišta. Od većih europskih svetišta već su tako pohodili Lurd, Fatimu, Loretto, Čenstohovu i Santiago de Compostella, a slijedeće godine namjeravaju poduzeti štafetu u Jeruzalem.