Susret hrvatske katoličke mladeži – Pula 2006.

datum: 05.05.2006.

U Puli je 29. travnja 2006. održan Susret hrvatske katoličke mladeži. Susret je postao već tradicionalan. Održava se svake dvije godine i okuplja mlade iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i bliže dijaspore. «Učitelj je ovdje i zove te», riječi su iz Ivanovog evanđelja i one su bile geslo i tema vodilja ovog okupljanja. Na početku Susreta sve je sudionike pozdravio biskup porečko-pulski, Ivan Milovan. Zatim je uslijedio prigodni program u kojem su se izmjenjivali duhovna glazba, poznati istarski estradni umjetnici, te vjernička svjedočanstva Ivana Filipovića, bivšeg ovisnika o drogi koji se obratio, izliječio i postao svećenik, zatim Rafaela Dropulića Rafe koji je govorio o svom putu vjere, veselog Line Červara te poznatog glumca i redatelja, uvijek zanimljivog, Renea Medvešeka. U 18 sati uslijedilo je euharistijsko slavlje, vrhunac ovog susreta, koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju Nuncija, skoro svih hrvatskih biskupa i oko 270 svećenika. Kardinal je u propovijedi pozvao mlade da im Sveto pismo postane «lektira života». «Pozvani ste biti Božji. Pozvani ste obnoviti u sebi sliku Božju, pozvani ste na svetost». 

Pulska arena je prigrlila oko 18 tisuća mladih koji su radosno sudjelovali u misnom slavlju molitvom i pjesmom. Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni duhovno-glazbeni program. Po završetku programa mladi su se razišli po župama diljem lijepe Istre, gdje su bili smješteni po obiteljima. Sutradan, u nedjelju 30. travnja, u zajedništvu sa župnim zajednicama sudjelovali su u misnim slavljima i prigodnim programima pripremljenim upravo za ovu prigodu. Mladi iz župa Međugorje, Tomislavgrad, Kočerin i još 8 župa iz Hrvatske, bili su gosti u župi sv. Lucije u Starom Pazinu. Ne možemo ne spomenuti istinsku srdačnost istarskih domaćina, toplinu gostoprimstva i prijateljstvo koje je nastajalo spontano.

Mladenačka vjera i polet, iskustvo jedinstva Crkve, nova prijateljstva i gostoprimstvo domaćina urezat će ovaj susret u srca i pamćenje svih sudionika.