Susreti u Međugorju

datum: 01.07.2010.

Novinari radiopostaje Mir Međugorje susreli su se s mnogim sudionicima 15. međunarodnog seminara za svećenike u Međugorju (28.6. – 3.7.2010.), na kojem sudjeluje oko 250 svećenika, đakona i bogoslova. Svi oni ističu radost da su u Međugorju i govore da će se rado ponovno vratiti. Amando Sanz i Luis Maria Tejerina, svećenici iz Španjolske, od samoga početka prate događanja ovdje: „Željeli smo biti blizu Gospe.“ – kažu. Već nakon prvoga dolaska, svoja su iskustva prenosili drugima. Činili su to s velikom radošću i oduševljenjem. I nikad se nisu razočarali. Marija ima veliku ulogu u evangelizaciji svijeta – smatraju oni. Neki od sudionika spominju kako su u Međugorje dolazili već u prvim godinama. Sjećaju se sela s malo kuća i noći koje su provodili pod vedrim nebom – jer nije bilo smještaja. Nekoliko mlađih sudionika seminara svjedoči kako je klica njihova zvanja rođena u Međugorju. Ovdje su kako bi se zahvalili Gospi!
Brojni svećenici hodočastili su i za 29. obljetnicu Gospinih ukazanja, a tada nam je don Damir Vuletić kazao: „Samo ovo mjesto i događanja ne mogu biti slučajna. Toliki susreti, tolike ispovijedi, tolike molitve i obraćenja, vidim tu veliki blagoslov. Božja poruka i Evanđelje su upućeni svima, Bog želi da se svi ljudi spase. Veliki plodovi Međugorja su molitva, ispovijedi, sv. Pričesti, obraćenja. Za svakog svećenika ovo mjesto može biti mjesto ohrabrenja i utjehe da vidi koliko se vjera živi i prakticira“.
Ne možemo ovdje zaobići ni zabilježeno svjedočanstvo trojice mladića, Vilčeka Novačkog, Ivana Mećara i Tomislava Požgaja koji su s Kamenitih vrata iz Zagreba krenuli pješice u Međugorje 12. lipnja 2010. Stigli su na Uočnicu, 24. lipnja, u 16 sati. „Putovali smo 13 dana. Gospa nas je pratila cijelim putem. Svaki dan nam je davala sve više i više milosti.“ - kažu  Vilček, Ivan i Tomislav.
Među brojnim talijanskim hodočasnicima novinari su susreli i članove molitvene zajednice, iz grada Aste, koja je nastala kao plod Međugorja. „Prije 25 godina je rođena ideja za osnivanje molitvene skupine, nakon jednog hodočašća u Međugorje. Gospa je u porukama pozivala na osnivanje molitvenih skupina i mi smo osjetili potrebu da u našem mjestu osnujemo jednu. U početku nas je bila nekolicina, a vremenom se skupina povećavala.“ – kaže voditelj Bruno. Molitvena skupina se sastaje svakog četvrtka od 21 do 22 sata. Mole Gospinu krunicu uz meditativno razmišljanje i kratko razmišljanje na jednu od Gospinih poruka. Članovi molitvene skupine ističu kako mnoge osobe nakon hodočašća u Međugorje dožive promjene u vjerničkom životu. „Neki od njih nakon mnogih desetljeća ponovno pristupaju sakramentu sv. Ispovijedi.“ (slike)