Svečana Misa u Šurmancima na blagdan Milosrdnog Isusa

datum: 24.04.2006.

U prvu nedjelju po Uskrsu, 23. travnja 2006, u Šurmancima – jednoj od filijalnih crkava župe Međugorje - svečanom Svetom Misom obilježen je blagdan Milosrdnog Isusa.

Tijekom devetnice pripreme za blagdan, mještani su svake večeri molili krunicu Milosrdnog Isusa. Na sam blagdan, središnje slavlje bila je sveta misa u 10 sati koju je predslavio međugorski župnik dr. fra Ivan Sesar u koncelebraciji s fra Petrom Vlašićem koji se pastoralno brine za ovu filijalu. Na Misi su se mještanima pridružili i brojni hodočasnici. U poslijepodnevnim satima i do kasno u noć, rijeke vjernika iz raznih zemalja, a napose iz Italije, dolazile su moliti pred ikonom Milosrdnog Isusa.

Inače, izgradnju ove crkve molitvama i materijalno je pomogla jedna molitvena skupina iz Trenta (Italija) koja je međugorskoj župi poklonila i monumentalnu sliku Milosrdnog Isusa bremenitu značenjem: čudo iscjeljenja koje se dogodilo posredstvom te slike bilo je jedan od dokaza pri beatifikaciji sestre Faustine Kowalske i priznanju pobožnosti prema Milosrdnom Isusu, te proglašenju blagdana Milosrđa u prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ova se slika nalazi iznad oltara u crkvici u Šurmancima koja je upravo zbog toga posvećena Milosrdnom Isusu.

Otkad je izgrađena crkvica Milosrdnog Isusa u Šurmancima, tamo hodočaste brojni vjernici. Odlaze organizirano u skupinama da bi pred ikonom Milosrdnog Isusa molili krunicu u čast Božanskog Milosrđa i preporučili se Milosrdnom Isusu.