Sveta potvrda u Međugorju

datum: 16.06.2017.

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova je u četvrtak 15. lipnja šezdeset i šestero krizmanika (39 učenica i 27 učenika osmoga razreda) primilo sakrament svete potvrde. Sveto misno slavlje u 10 sati je predslavio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Riječi dobrodošlice biskupu je uputilo dvoje krizmanika, a nakon njih i međugorski župnik fra Marinko Šakota. Biskup Perić je u prigodnoj homiliji, između ostalog, krizmanicima poručio i sljedeće: „Dragi krizmanici, braćo i sestre u Kristu. U pozdravima vas krizmanika po župama često čujem kako ste svjesni da živite u vremenu velikih izazova, kada vas vjetrovi ovoga svijeta gone ili vuku u krivu smjeru, u neposluh Božjim zapovijedima, u laži i krađe, u droge i razne oblike sebičnosti. To su svakodnevne bitke vaše, ali i vaše  braće, roditelja, kumova - svih nas. U tim bitkama vi ste mladi naša uzdanica kojima dajemo povjerenje, te je stoga danas veliko slavlje ne samo za vas i za vaše obitelji, nego i za cijelu crkvu u Hercegovini i za cijelu crkvu Katoličku. Svetkovina je Tijela i Krvi Kristove i sv. krizma u ovoj župi, gdje se dijeli pečat sedam Darova Duha Svetoga, vama krizmanicima, kojih je na broj 66-ero. Nema poteškoća, nevolja i nerazumijevanja koja nas mogu uplašiti, ako ostanemo sjedinjeni s Bogom kao loze na trsu, ako ne izgubimo prijateljstvo s njime, ako mu dajemo sve više prostora u svome životu.“

Na kraju misnoga slavlja, fra Marinko je čestitao i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga slavlja. Svojim pjevanjem svečanosti je uvelike pridonio i veliki župni zbor pod ravnanjem s. Irene Azinović. Krizmanike su kroz proteklu godinu za ovaj sakrament pripravljali župni vikari fra Perica Ostojić i fra Vjekoslav Milićević, te đakon fra Zvonimir Pavičić. (slike)