Sveto trodnevlje Velikog tjedna - Uskrs

datum: 17.04.2006.

Sveto trodnevlje Velikog tjedna i blagdan Uskrsa i ove su godine u Međugorju okupili brojne hodočasnike sa svih kontinenata i iz raznih jezičnih skupina: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, češki, slovački, latvijski, rumunjski, flamanski, malteški, arapski (Libanon i Egipat), te hrvatski.

Na Veliki četvrtak prije podne nije bilo sv. Misa. Poslije podne, hodočasničke skupine slavile su liturgiju Velikog četvrtka na raznim jezicima, a Misu Večere Gospodnje u župnoj crkvi na hrvatskom jeziku predvodio je župnik fra Ivan Sesar. Noćno klanjanje od 22.30 h do 24 h predvodio je fra Ljubo Kurtović.

Na Veliki petak prije podne jezične skupine polazile su na Križevac na molitvu Križnog puta svakih pola sata: prva skupina krenula je u 6.30 h ujutro, a posljednja, na hrvatskom jeziku, u 11 h. Molitvu Križnog puta predvodio je župnik fra Ivan Sesar. Brojni hodočasnici individualno su se uspinjali na Križevac i tijekom poslijepodneva. Poslije podne održavala se liturgija Velikog petka na raznim jezicima, a navečer u 18 h na hrvatskom jeziku. Liturgiju Velikog petka na hrvatskom jeziku predvodio je fra Stjepan Martinović. Muku po Ivanu pjevali su fra Karlo Lovrić i fra Bože Milić uz župski zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

U subotu, jezične su skupine slavile uskrsnu liturgiju riječi u poslijepodnevnim satima, da bi se navečer u 20 h pridružile župljanima na uskrsnom bdijenju i klanjanju u župnoj crkvi. Uskrsno bdijenje predslavio je fra Tomislav Pervan, a noćni sat klanjanja od 23 h do 24 h predvodio je fra Ljubo Kurtović.

Tijekom cijelog Velikog tjedna domaći i strani svećenici proveli su velik dio dana u ispovjedaonicama, a fratri na službi u Međugorju posebnu su pažnju posvetili bolesnim i starim župljanima koje su ispovijedali kod kuće.

I ove je godine zbog velikog broja vjernika i nedostatka prostora u župnoj crkvi organiziran video-prijenos svih liturgijskih zbivanja, tako da su ih hodočasnici mogli pratiti na velikom ekranu u novoj dvorani i pred crkvom.

Na Uskrsnu nedjelju svete Mise slavile su se po uobičajenom blagdanskom rasporedu tijekom prijepodneva.

Tijekom svete trodnevnice i na blagdan Uskrsa podijeljeno je preko 15,000 sv. Pričesti, a svaki su dan u koncelebraciji bila prosječno po 52 svećenika.