Svetom misom na Križevcu završen 27. molitveni susret mladih u Međugorju

datum: 06.08.2016.

Dvadeset i sedmi međunarodni molitveni susret mladih, Mladifest koji je počeo u ponedjeljak, 1. kolovoza 2016., završio je u subotu, 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, sv. misom zahvalnicom na Križevcu u 5 sati ujutro koju je predslavio fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Mladifest je održan pod geslom „Budite milosrdni“, a ove godine je okupio  desetke tisuća mladih iz 69 zemalja. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom u 9 sati, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života.

Jutarnje kateheze don Damira Stojića, p.Ivana Ike Mandurića, vlč. Cirila Čuša i fra Antonia Šakote  govorile su o Božjem milosrđu. Svakoga dana prikazivan je i kratki film u kojemu mladi govore o milosrđu.

Program se, nakon podnevne stanke, nastavljao u 16 sati svjedočanstvima, nakon čega su mladi sudjelovali u  molitvi krunice u 18 sati, koju su predmolili fra Karlo Lovrić, fra Emanuel Letica i fra Petar Jukić. Svakodnevni središnji susret bila je sv. misa u 19 sati. Svetu misu otvaranja 1. kolovoza predslavio je i propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su don Damir Stojić, fra Ivan Penavić, vlč. Marijan Štingl, fra Petar Komljenović, a njih su svojim riječima obogatili i p. Ike Mandurić, vlč. Ciril Čuš i fra Antonio Šakota. Najviše svećenika sv. misu je suslavilo u srijedu, njih 446.

 U srijedu, 3. kolovoza, nakon večernje svete mise, održana je kao i prošle godine procesija oko vanjskog oltara u obliku srca. U  četvrtak, 4. kolovoza, predstavu za mlade „Credo“ izveli su članovi zajednice Cenacolo. Svećenici sa svih kontinenata  veliki dio svoga vremena bili su na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratilo je 90-ak članova Međunarodnog zbora i orkestra pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 20 zemalja. Festival je simultano prevođen na 17 jezika,  a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i Internetski portali.

Po završetku Festivala mladih u Međugorju za program radiopostaje „Mir“ Međugorje fra Marinko Šakota je kazao: „Mladi su oduševljeni, to se vidi po izrazima lica, po pjesmi, po radosti, po molitvi. Ja sam presretan zbog svega što se dogodilo, predivna iskustva, svjedočanstva, prava duhovna obnova. Kažu da im je ovo dosad najbolji Mladifest“.