Svetom misom započeo 28. međunarodni molitveni susret mladih

datum: 02.08.2017.

Međugorje je ovih dana u znaku mladih. U tijeku je, naime, 28. međunarodni molitveni susret mladih (Mladifest) koji se odvija pod geslom „Da ljubav vaša sve više raste“. Službeni početak susreta bio je u utorak 1. kolovoza na vanjskom oltaru. Krunicu u 18 sati predmolio je bogoslov fra Emanuel Letica, a sv. misu u 19 sati predslavio je mladomisnik Hercegovačke franjevačke provincije fra Augustin Čordaš, u suslavlju 460 svećenika. Propovijedao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko. (slike)

Na početku je domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota, poželio mladima dobrodošlicu u Međugorje, te je uslijedilo  predstavljanje po državama. Predstavili su se mladi iz 61. države - Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Brazila, Kameruna, Kanade, Čilea, Kine, Kolumbije, Hrvatske, BiH, Češke, Danske, Ekvadora, El Salvadora, Finske, Francuske, Gabona, Njemačke, Gvadalupea, Haitija, Svete Zemlje, Hondurasa, Hong Konga, Mađarske, Indije, Irske, Italije, Japana, Latvije, Libanona, Litve, Makaua, Malezije, Malte, Martinika, Meksika, Moldavije,Nikaragve, Nigerije, Paname, Filipina, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Senegala, Slovačke, Slovenije, Južne Koreje, Španjolske, Švedske, Švicarske, Tahitija, Ujedinjenog Kraljevstva (Engleska i Škotska), Ugande, Ukrajine i SAD-a. Na kraju su se okupljenim mladima obratili mladi iz župe Međugorje.

Fra Miljenko je u propovijedi između ostalog poručio: „Braćo i sestre, draga mladeži! Ovdje u Međugorju večeras se u vama sabrala mlada Crkva sa sjevera i juga, zapada i istoka – u tim zamišljenim koordinatama, kao da je na zemaljskoj kugli ucrtan križ, znak naše nade i ljudskoga spasenja. Svatko od vas je dragocjeni djelić na toj križnoj okomici i ravnosti, sa svojim radostima i tegobama, sa svojom tražećom snagom za život i nadom za budućnost. Okupili smo se oko neprolaznih vrijednosti koje ne hrđaju, koje su vrjednije od zlata i bilo kojega drugog blaga na ovome svijetu. I dok nas toliko toga zove na pobunu i prigovaranje bližnjemu i Bogu, ovaj festival mladosti poziva nas na istinsku radost kako bismo rasli u ljubavi! Veličanstven je to poziv – radovati se i klicati u svome Bogu, koji je Ljubav, u vremenu dok svi planetarno lutaju i nešto sumnjaju. Dobro došli i osjećajte se kao kod kuće! Pa i jeste kod kuće - pred licem Božjim, u Božjoj nazočnosti, pod majčinskim zagovorom naše drage nebeske Majke. Gospodin Isus nam je obećao da će biti tamo gdje god su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime (usp. Mt 18, 20). Gledajte, koliko je nas ovdje! Tisuće i tisuće! Među nama je i Gospodin Isus. A gdje je Gospodin Isus, tu je i njegova majka Marija. Izvjesnost vjere kazuje nam da je Marija kao pomoćnica kršćana prisutna i djelotvorna u našim životima. Ona koja je bivala moliteljicom usred zajednice koja očekuje događaj Duhova (Dj 1, 14), želi nas i večeras privinuti uz svoje majčinsko srce.

Znamo iz iskustva sa zemaljskom majkom što to znači – to je na reljefu življenja najljepše i najsigurnije boravište. Svi smo mi, možda uz poneku iznimku, bili privinuti uz to najprikladnije ljudsko obitavalište. Tako smo rasli, cvjetali i dozrijevali. Tu smo skupljali i dijelili životne vrednote. A sve što čovjek primi i zavoli u djetinjoj dobi, to ostaje trajni posjed njegova srca sve do duboke starosti. I nema tih riječi kojima bismo mogli dostatno zahvaliti svojoj majci za nesebičnu ljubav njezinoga srca. Ako ovako veličanstveno, i to s pravom, možemo govoriti o zemaljskom majčinskom srcu, što tek reći o nebeskoj Majci i njezinu srcu. Koji se nesagledan bezdan ljubavi krije u njemu? Znaju to više no brojni hodočasnici ovdje i zato se uvijek i iznova vraćaju.“

Nakon svete mise uslijedila je pobožnost Klanjanja pred Presvetim i blagoslov. Susret na kojem sudjeluje nekoliko desetaka tisuća mladih iz cijeloga svijeta završit će u nedjelju 6. kolovoza svetom misom na Križevcu u 5 sati ujutro. I sljedećih će dana večernja misna slavlja predslaviti mladomisnici. Zbog visokih temperatura koje su ovih dana zahvatile naše područje, nastale su izmjene u programu te će popodnevni dio programa Festivala počinjati u 17 sati, a ne u 16 sati, kako je to bilo proteklih  godina.

Program izravno prenosi Radiopostaja „Mir“ Međugorje, portal medjugorje.hr te mnoštvo drugih radiopostaja, internetskih portala i televizijskih postaja. Večernji program otvorenja je preko live streaminga pratila 461 000 gledatelja. Festival je i ove godine obilježen molitvom, pjesmom, predavanjima i svjedočanstvima, a sve prati Međunarodni zbor i orkestar u kojemu je stotinjak članova iz 23 zemlje. Mladifest se simultano prevodi na 18 jezika. 

 

Program Festivala mladih:

Utorak 1. 8. 2017.

18:00  Molitva krunice

19:00  SVEČANO OTVARANJE MLADIFESTA

Euharistija

21:00 – 22:00 Klanjanje pred Presvetim

 

Srijeda 2. 8. 2017.

06:00 – 06:40 Krunica na Podbrdu kod Gospina kipa

09.00  Molitva

Kateheza

Svjedočanstva

12:00 Anđeo Gospodnji

Predah

17:00     Svjedočanstva

18:00     Krunica

19:00     Euharistija

20:30 – 21:30 Molitva pred križem i meditacija sa svijećama

 

Četvrtak 3. 8. 2017.

09:00  Molitva

Kateheza

Svjedočanstva

12:00  Anđeo Gospodnji

Predah

17:00  Svjedočanstva

18:00  Krunica

19:00  Euharistija

20:30 – 21:30 Procesija s Gospinim kipom i klanjanje pred Presvetim

 

Petak 4. 8. 2017.

09:00  Molitva

Kateheza

Svjedočanstva

12:00  Anđeo Gospodnji

Predah

17:00  Svjedočanstva Cenacolo

18:00  Krunica

19:00  Euharistija

21:15  Predstava zajednice Cenacolo

 

Subota 5. 8. 2017.

09:00  Molitva

Kateheza

Svjedočanstva

12:00  Anđeo Gospodnji

Predah

17:00  Svjedočanstva

18:00  Krunica

19:00  Euharistija

20:30 – 21:30 Klanjanje pred Presvetim

21:30 – 22:00 POSLANJE

Oproštaj uz pjesmu

 

Nedjelja 6. 8. 2017.

Uspon privatno

05:00  Sv. misa na Križevcu