Svetom misom završeno 5. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom

datum: 13.06.2016.

U Međugorju je u nedjelju, 12. lipnja u 11 sati misnim slavljem na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova završeno  5. međunarodno hodočašće osoba s invaliditetom koje se od četvrtka održavalo pod geslom „U Marijinoj školi”. Ove godine hodočašće je okupilo oko 1800 sudionika. Uoči misnoga slavlja sudionici su govorili o svojim svjedočanstvima i iskustvima. Misno je slavlje predslavio don Jozo Mužić iz Splita, uz suslavlje fra Marinka Šakote, međugorskog župnika i još 10-tak svećenika. Cijelo misno slavlje bilo je dirljivo i prilagođeno osobama s posebnim potrebama. Čitani ulomak iz evanđelja sudionici hodočašća su uprizorili kratkim igrokazom. Molitvu vjernika čitali su sudionici hodočašća.

U propovijedi je don Jozo kazao kako Crkvu drže živom oni koji trpe, koji trpe za Boga i za druge koji su fizički zdravi, ali ne vide svoje grijehe, imaju tvrdo srce. Tu patnju i trpljenje treba uvijek prinositi Bogu jer to je put kojim su išli sveci. Istaknuo je kako su dani Međunarodnog hodočašća prošli u nesebičnom znaku darivanja. „Vidimo ovi dani su prošli u znaku nesebičnog darivanja, domaćina koji su nas primili, volontera, pratitelja, i samih bolesnika koji su podnosili nas sve skupa. To besplatno davanje i primanje, to je logika Božja. I ona nas uvijek iznova iznenadi, jer nadilazi naše ljudske računice, kalkulacije i logike. I ona je logika Evanđelja. Dok se nje budemo držali, mi imamo budućnosti. Imat ćemo snage za život i imat ćemo radost”, istaknuo je don Jozo u propovijedi.

Na koncu misnoga slavlja obratio se međugorski župnik fra Marinko Šakota koji nije krio radost što je i ovogodišnje hodočašće prošlo uz Božji blagoslov. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji te župljanima koji su  osigurali smještaj: „Hvala Gospodinu za ovo 5. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom. Nekad razmišljam kako ovo postaje kao Mladifest, srdačno, s puno radosti, puno ljubavi.  Naša župa je postala župa milosrđa, župljani župe Međugorje postali su ljudi milosrđa. I Bogu hvala na tome. Mi smo vama otvorili naše domove, a vi ste nama otvorili naša srca. Hvala vama, koji ste nam došli”, kazao je fra Marinko. Jasminka Vasilj, predsjednica udruge „Susret“ također je zahvalila svim sudionicima hodočašća i pozvala ih na 6. hodočašće iduće godine. (slike)