Svjedočanstvo: Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun (Libanon)

datum: 25.05.2007.

 Od 8. do 14. svibnja 2007. na hodočašću u Međugorju boravio je Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun u Libanonu. Došao je sa skupinom hodočasnika u organizaciji udruge „Prijatelji Marije Kraljice mira“ sa sjedištem u Beirutu. Mons. Boulos Emile Saadé je svećenik od 1958. god. a biskup od 1986. Odgovornost za biskupiju Batroun na sjeveru Libanona nosi od lipnja 1999. Evo što nam je rekao:

            „U mojoj biskupiji 95% stanovnika su kršćani Maroniti. Postoji mala muslimanska manjina i mala pravoslavna manjina. Mi smo jedna vrlo stara Crkva koja je uvijek bila vjerna Rimu i pobožnosti prema Djevici Mariji. Na Bliskom Istoku, mi smo proganjani već stoljećima, od dolaska Islama u sedmom stoljeću. Sveti Jean Maron, osnivač Maronitske Crkve, živio je u Siriji, ali se zbog osvajačkih pohoda sa svojim vjernicima povukao u libanonske planine. Progonstva su se nastavila, i jedina zaštita je uvijek bila presveta Djevica. U prošlosti, naši patrijarsi nisu imali stalna boravišta, išli su iz mjesta u mjesto i posvuda su otvarali mjesta marijanske pobožnosti. Sva boravišta naših patrijarha posvećena su Djevici Mariji.

            Naš odnos prema Mariji je vrlo emocionalan. Za nas je ona jako važna. Molitva BDM je stara maronitska tradicija. Posvuda u Libanonu postoje špilje u kojima se časti BDM. Kod nas nema mjesta ukazanja, ali mi rado kažemo da nas to ne iznenađuje budući da je ona stalno s nama! Činjenica da smo sačuvali vjeru usprkos petnaest stoljeća progonstava, to je Gospino djelo. Imamo stotine mučenika… Uvijek smo živjeli u strahu, i danas živimo u strahu da Libanon ne postane islamska država, dok je skoro 50% stanovništva kršćani. Mi smo protiv emigracije. Ima oko 500.000 Libanonaca u inozemstvu i oko 1,500.000 u samom Libanonu.

            Medjugorje me podsjeća na Libanon. Vrlo je slično. Kod nas, kad ljudi idu na posao, idu s krunicom. Mi smo marijanski ljudi. Došli smo ovamo moliti s ovdašnjim ljudima. Moliti zagovor Presvete Djevice, da bude mir ovdje, u Libanonu i u cijelom svijetu.“