Svjedočantvo: Mons. José Luís Azcona Hermoso, O.A.R.

datum: 13.09.2005.

Mons. José Luís Azcona Hermoso, O.A.R., redovnik Augustinac, rodom Španjolac iz Pamplone, biskup biskupije Marajó na misijskom području Brazila, boravio je na privatnom hodočašću u Međugorju za blagdan Male Gospe.

Svećeničko ređenje primio je u Rimu, gdje je i postigao doktorat iz moralne teologije. Bio je u dva navrata provincijal reda Augustinaca, a od 1987. je biskup na području Amazone. Biskupija-prelatura Marajó velika je poput cijelog Portugala, ima oko 260.000 stanovnika, od toga oko 230.000 katolika, ali samo petnaestak svećenika.

Na pitanje kada i kako je čuo za Međugorje, Mons Azcona je odgovorio: «Poznajem osobe sa sjevera Brazila, profesore i industrijalce, koji su bili ateisti i koji su se obratili u Međugorju prije petnaestak godina. Sada svaki dan idu na Misu i vrlo su aktivni u Crkvi. Velika je razlika između hodočasnika koji dolaze ovamo i onih koji idu na druga mjesta. Iskustvo Međugorja je iskustvo obraćenja. O drugim mjestima pričaju na drugi način. Ovdje se mijenja život ljudi. Vidim autentičnost međugorskih obraćenja. Razlog mojeg dolaska, moja nada i milost koju želim primiti ovdje, je moje osobno obraćenje, produbljenje mojeg osobnog obraćenja.»

Kakav je njegov stav prema Međugorju, prema Gospinim porukama? «Mislim da je prva poruka obraćenje. Od obraćenja dolazi sve: preobrazba društva, mir s Bogom, mir s bližnjim, s prirodom, s okolišem. Vječni život. Isus dolazi. Pripremimo se! Kao svećenik, biskup, nasljednik apostola, želim reći: dragi katolici, uzmite sa snagom i radošću Isusov križ, jer u njemu je spas i radost. To Gospa želi od svih nas. Koncil nam kaže da prava pobožnost prema Gospi vodi Isusu, Isusu raspetom, i tako prema ljubavi prema Ocu.»