Svjedočenje Letizie Centorbi iz Italije na Festivalu mladih

datum: 03.08.2017.

Tijekom jutarnjeg programa na Festivalu mladih u srijedu 2. kolovoza svjedočila je i Letizia Centorbi iz Italije. Govorila je o svom obraćenju u Međugorju, a predstavila je i novu pjesmu „Regina della pace“, koju je napisala prije osam godina.  

„Koristit ću se riječima majke Elvire. Ja sam osoba koja je uskrsnula, jer mrtvi nisu samo oni koji piju alkohol, koriste drogu, koji su ovisnici. Mrtvi su oni koji nemaju Isusa u svome srcu, mrtvi su oni koji nisu upoznali Isusa. Mrtvi su oni koji su zatvorili svoje srce njemu - ljubavi, njemu koji daje život. Dolazim iz jedne vrlo jednostavne i ponizne obitelji, obitelji koja nije upoznala Boga i nisu mi ga dali. Kada sam imala četiri i pol godine, moji su me roditelji bili prisiljeni napustiti zbog financijskih poteškoća i ostavili su me kod bake. Ja sam ih u tom vremenu viđala jednom godišnje i bilo mi je jako teško. Kao dijete te dobi nisam mogla shvatiti kako se oni osjećaju i u kojoj su situaciji. Vrlo brzo nakon toga, kada sam imala šest godina, Gospodin je dotaknuo moje srce preko glazbe. Budući da sam se pripremala za Prvu Pričest, morala sam ići na vjeronauk i misu i tamo je Gospodin preko glazbe ušao u moje srce. Te je nedjelje za vrijeme svete mise moje srce je dotakla jedna pjesma. Gospodin je tada ušao u moje srce, ali ja to tada nisam shvaćala. Moj je život bio ispunjen patnjama, jer kada se živi bez mame i tate, ne može se živjeti dobro. Odrastala sam s bakom koja mi je davala puno ljubavi i kako sam odrastala Gospodin me sve više privlačio k sebi.

Nakon četrnaest godina sam ponovno počela živjeti sa svojim roditeljima, ali tada je došlo do bolesti u obitelji i teške financijske situacije zbog koje smo svi trpjeli. Kada sam imala dvanaest godina počela sam živjeti život koji se sastojao od odlazaka u bolnicu, bila je to jedna lavina poteškoća. Našla sam se uronjena u sve te patnje zajedno sa svojim roditeljima, koje nisam dobro ni poznavala. Preselili smo se u malo mjesto na Siciliji i tamo sam susrela Sonju. Ta je djevojka već dugo dolazila u Međugorje i imala je posve drugačije oči svih drugih ljudi koje sam susretala. Ja ništa nisam znala - nisam poznavala Mariju, Presveto Trojstvo, ništa što je vezano za moju vjeru. Nisam poznavala Isusa, osim jednog sna koji mi se dogodio kad sam bila djevojčica. No, Gospodin vodio moj život korak po korak, a da ja to uopće nisam primjećivala. Šesnaestog srpnja, tj. na blagdan Gospe Karmelske, susrela sam Sonju i pričala mi je o Međugorju puna oduševljenja, jer je za dva tjedna trebala poći u Međugorje, na Festival mladih. Zaljubila sam se u tu njezinu priču i u Međugorje, iako nisam nogom kročila u Međugorje. Tako sam počela slijediti Sonju odlazeći svaki dan na svetu misu i hraneći se euharistijom. Odlazila sam na svetu misu bez imalo svijesti što se događa i što je to euharistija, željela sam samo slijediti tu djevojku zbog njezina primjera. Vrlo brzo nakon toga sam prvi put 1997. godine došla na Festival mladih u Međugorje. Na tom je Festivalu još jedna osoba dodirnula moje srce. Bio je to Augustino Ricotta, koji je tada pjevao i svirao. Gospodin je ponovno dotaknuo moje srce preko glazbe, te sam se tog puta ponovno zaljubila u Isusa. Bila sam u Međugorju već tridesetak puta i svaki je moj dolazak je bio različit, svaki put bi ozdravljala jedna rana ili bi se probudila jedna zatomljena patnja koju je trebalo ozdraviti. Imala sam «blokade», jer je zlo, sotona odlučio da ne budem radosna. Ali moj Isus je odlučio da trebam živjeti s radošću. Tako sam vrlo polagano započela svoj put ozdravljenja.

Bilo je i prepreka, ali sve je išlo polako, jer me je Bog odlučio ozdraviti. Tako sam počela dolaziti u Međugorje i dovoditi hodočasnike. Dok sam s hodočasnicima boravila u Međugorju i pjevala s njima, shvatila sam kako je pjesma doticala njihovo srce. Nikada nisam studirala glazbu, sviram gitaru i samouka sam, ali vidim da to dotiče srca ljudi. Nisam ni u snu pomišljala da bih u ruku uzela olovku i napisala tekst za pjesmu koji bih poslije uglazbila. Uvijek sam smatrala kako je to nešto što trebaju raditi drugi, a ne ja. Imala sam nisko samopoštovanje i nisam voljela sebe. Sve je to polako ozdravljalo. Gospodin je slao u moj život osobe koje su bile potrebne i onda bi ih udaljavao. To je bilo tako do onog trenutka kada sam postala sigurna u njegovu ljubav, kada sam postala sigurna da sam ja njegova kćer. Rane koje sam nosila u sebi stvorile su mi poteškoće susresti Mariju i Boga Oca.  Gospodin je i to polagano ozdravljao i sada sam zaljubljena u Mariju i u Presveto Trojstvo. Gospodin ništa ne čini slučajno. Nakon što sam se zaljubila u euharistiju, Gospodin mi je dao dar zaljubiti se u krunicu. Počela sam neprestano moliti krunicu iako ništa nisam razumjela. Gospa je počela ulaziti u moje srce i ozdravljati svaki kutak. Počela sam se osjećati slobodnom ženom. Gospodin me potom pozvao na evangelizaciju – putujem i sudjelujem na molitvenim susretima, te sviram gitaru na klanjanjima. Najljepša stvar koja ti se može dogoditi je zaljubiti se u Boga“, kazala je Letizia, koja je prošle godine izdala i CD, na kojem je deset pjesama posvećenih Gospi.