Tisuće vjernika na misi i procesiji na blagdan Tijelova u Međugorju

datum: 21.06.2019.

Na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, 20. lipnja, svečanu večernju svetu misu u 19 sati u Međugorju predslavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, uz koncelebraciju 34 svećenika.

Poslije svete mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali župljani, svećenici, redovnici, te brojni hodočasnici. Procesija je nakon liturgijskih procesijskih molitava, biblijskih tekstova i pjesama, završila blagoslovom sudionika Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na početku misnog slavlja mons. Hoser kazao je kako po završetku uskrsnog vremena slavimo velika otajstva vjere kroz tri svetkovine.

''To su svetkovina Presvetog Trojstva, koju smo slavili prošle nedjelje; svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove koju slavimo danas; i svetkovina Presvetog Srca Isusova koju ćemo slaviti sljedećeg petka. Tako nas Crkva podsjeća na ono najvažnije u življenju naše vjere u našem svakodnevnom vjerničkom hodu. Tijelovo je svetkovina u kojoj slavimo Presveto Tijelo i Krv Kristovu. Ona potvrđuje i časti stvarnu nazočnost Isusa Krista u kruhu i vinu koji su posvećeni u misi, a slavi se prvi četvrtak poslije Presvetog Trojstva, točnije šezdeset dana poslije Uskrsa i tako upućuje na Veliki četvrtak, kazao je mons. Hoser dodajući kako se Tijelovo počelo slaviti u 13.stoljeću.

''Podizanje hostije u misi već je ukazivalo na želju za kontemplacijom Presvetog Oltarskog Sakramenta odnosno hostije za vrijeme mise. Gesta podizanja u trenutku pretvorbe zabilježena je prvi put u Parizu oko 1200. godine. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu nastavak je tradicije koja nas približava Gospodinu, ne samo u privatnom osobnom životu, nego još i više u javnom i društvenom životu, odatle procesija s Presvetim kroz naše ulice i pored naših kuća, kazao je nadbiskup Henryk Hoser na početku misnog slavlja, a kako je bilo na misi i procesiji ulicama Međugorja pogledajte u našoj fotogaleriji.

Podsjećamo, u Međugorju je u tijeku Devetnica Kraljici Mira i svaki dan se u 16 sati na Podbrdu moli krunica. Tradicionalna Hodnja mira od Humca do Međugorja bit će na uočnicu obljetnice Gospinih ukazanja – u ponedjeljak u šest sati ujutro.