U Međugorju održan Prvi međunarodni seminar za život

datum: 20.06.2016.

U Međugorju je, u nedjelju 19. lipnja, svetom misom u 11 sati, koju je predslavio fra Ante Vučković, završen Prvi međunarodni seminar za život (PRO LIFE)  koji je počeo 16. lipnja. Tema susreta, koji je okupio oko 130 sudionika iz 16 zemalja, bila je: „Čedo u utrobi” (Lk 1, 41), „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan” (Lk 6, 36). Ovaj seminar je prevođen na 5 jezika, a sastojao se od predavanja, svjedočanstava, sudjelovanja u večernjem molitvenom programu te molitve na Podbrdu i Križevcu.

Fra Ante je, uz prof. Zrinku Jelasku, bio predavač na seminaru, a u propovijedi na završetku seminara je kazao: kad Crkva nedjeljom stavlja više čitanja nama za hranu, onda je važno pokušati probiti ispod sva tri čitanja i ispod psalma kao četvrtog i vidjeti što to nam nudi kao hranu za vlastiti odnos s Bogom, hranu za dušu i u čemu je zapravo riječ: „Ovdje ima nešto što se tiče završenog seminara kojeg smo imali u Međugorju, seminara za život, jer Zaharija kaže: 'I gledat će onoga koga su proboli; naricat će nad njim kao nad jedincem, gorko ga oplakivati kao prvenca'. Ovaj tekst kaže, kad se dogodi nešto loše, kao što je ubojstvo nerođenog djeteta, i kad Bog hoće nekoga tko je u to upetljan izvući iz toga i pomoći mu, što mu da? Da mu molitveni duh da jauče nad zlom koje je kroz njega ušlo u svijet. Taj plač nad zlom je iscjeliteljski plač. I mi učimo, ima molitava koje nisu samo riječi, ima molitava koje su suze, krik. I ima molitava koje se izriču plačom. U Katoličkoj crkvi znamo za jedan fenomen koji se zove dar suza. Dar suza je ništa drugo doli moj ulazak u odnos s Bogom i onda umjesto riječi teku suze. To se zove tjelesni način molitve. Taj molitveni duh izrečen kroz suze, kroz jauk, kroz plač način je na koji se može moliti. I to je jako važno uočiti za one koji iznutra imaju poteškoću, osjećaj krivnje ili svijest o nekom grijehu. Ganuće je znak Božje blizine. I to nas vodi u Evanđelje koje govori da je Isus u osami molio”, kazao je fra Ante, koji je predvodio i večernju svetu misu u četvrtak, petak i subotu.

Ivanka Dvojmoc, iz Slovenije sudjelovala je na Prvom međunarodnom seminaru za život. Drugi put je u Međugorju ove godine. „I to što sam čula na seminaru što su s nama podijelili predavači od životnog je značenja za mene, da što više shvatim značenje života, povezanost između majke i djeteta i što se prenese s majke na dijete. Svaki život je svet. Meni je bio dojam da je život prošao pored mene, da nisam shvaćala koji je to dar. Zahvalna sam na svemu što sam dobila u Međugorju i uvijek ću se rado vraćati”, kazala je Ivanka.